Periodisme compromès

Premi Pulitzer a les investigacions sobre Trump del 'Journal' i el 'Times'

Els devastadors efectes dels tirotejos als EUA s'emporten una menció especial

pulitzer / periodico

3
Es llegeix en minuts
Agencias

'The New York Times' i 'The Wall Street Journal' van ser guardonats aquest dilluns amb els premis Pulitzer, que atorga la Universitat de Colúmbia, pels seus treballs d’investigació que van destapar escàndols relacionats amb l’imperi financer i la campanya electoral del president dels EUA, Donald Trump. Els devastadors efectes dels tirotejos en aquest país es van emportar una menció especial en els prestigiosos premis Pulitzer d’aquest any, així com la tasca de tota una vida de la icònica Aretha Franklin.

En concret, 'The New York Times' va rebre el premi a millor reportatge explicatiu per 18 mesos d’investigació als orígens de l’imperi de Trump, mentre 'The Wall Street Jorunal' va rebre el de millor periodisme nacional per descobrir els pagaments a dues dones que van assegurar mantenir relacions amb el mandatari.

Segons el jurat, l’informe de 'The New York Times', encapçalat pels periodistes David Barstow, Susanne Craig i Russ Buettner, va ser premiat "per una investigació exhaustiva de 18 mesos sobre les finances del president Donald Trump que va desmentir les seves afirmacions que havia aconseguit la seva riquesa per si mateix i que va mostrar (la realitat) d’un imperi empresarial omplert d’evasions d’impostos".

Procés judicial

Per la seva part, 'The Wall Street Journal' va ser guardonat per descobrir els pagaments secrets de Donald Trump durant la seva campanya electoral a dues dones que asseguraven haver mantingut relacions amb ell, així com a les persones que van intervenir en l’intercanvi, la qual cosa va conduir a l’obertura d’un procés judicial.

En aquest procés, Michael Cohen, l’exadvocat de Trump, va ser sentenciat el desembre passat a tres anys de presó, per diferents delictes, entre els quals, la violació de la llei de finançament de campanyes electorals i el pagament pel silenci de les dues dones. La investigació va ser dirigida per Michael Siconolfi, Ashby Jones i Jennifer Forsyth.

Així mateix, el premi a la crítica de llibres, va ser concedit al columnista de ‘The Washington Post’ Carlos Lozada, que segons el seu propi diari ha sigut un "dels guardonats en els premis Pulitzer pel periodisme que va examinar el passat i el present de Trump i el seu impacte en la societat americana".

La valentia dels mitjans premiats

El premi al millor vinyetista va ser entregat al dibuixant autònom Darrin Bell, que col·labora amb ‘The Washington Post’, diari que va destacar també els seus dibuixos sobre el president Trump i altres assumptes de la vida política.

La portaveu dels premis Pulitzer i encarregada d’anunciar els guanyadors, Dana Canedy, també va criticar de manera velada el president Trump, que no desaprofita cap ocasió per mostrar la seva animadversió pels mitjans de comunicació, especialment pels que critiquen la seva gestió política.

Així, Canedy va lloar la valentia dels mitjans premiats "pel seu compromís infrangible a donar testimoni" del que passa.

"Tenim esperança en el seu exemple, malgrat les amenaces de seguretat, malgrat que se’ns descrigui com el veritable enemic de la mateixa democràcia a què serveixen", va assegurar Canedy, que va ser periodista de 'The New York Times' fins que el 2017 va ser designada com a administradora dels premis Pulitzer, que entrega la Universitat de Colúmbia. 

Devastadors efectes de tirotejos

La institució també va reconèixer dos diaris locals per la seva elaborada cobertura de dues de les matances que van tenir lloc en territori nord-americà el 2018. El ‘South Florida Sun Sentinel’ va ser premiat amb un dels Pulitzer més destacats, el que reconeix el servei públic deixat per un mitjà de comunicació, en aquest cas per la seva tasca informativa en la cobertura de la matança del centre educatiu de Parkland (Florida), on van morir 17 persones el febrer del 2018.

Canedy va anunciar que aquest diari es mereix el guardó per "exposar les fallades de l’escola i dels membres de les forces de seguretat abans i després del tiroteig". El ‘Pittsburgh Post-Gazette’, per la seva part, va rebre el Pulitzer de notícies d’última hora pel seu treball sobre la matança en una sinagoga de Pittsburgh (Pennsylvania), on van morir 11 persones el mes d’octubre passat, i es va aplaudir la seva "cobertura en profunditat i compassiva" amb la qual van aconseguir "reflectir l’angoixa i resiliència d’una comunitat embargada pel dolor".

Notícies relacionades

Canedy va voler fer, a més, una especial menció al diari estudiantil ‘Eagle Eye’ de l’institut de Parkland, que no es va emportar un premi però sí que va ser aplaudit pels obituaris de les 17 persones que van morir en el tiroteig del centre escolar.

També hi va haver menció especial per als periodistes del ‘Capital Gazette’, d’Annapolis (Maryland), on un tiroteig el juny del 2018 perpetrat per un home com a venjança per un article publicat sobre ell va deixar cinc reporters morts.