Un dia sense plàstic, carn i emissions, triple repte de 'l'Hora del Planeta'

Ciutats de tot el món es quedaran a les fosques a les 20:30 hores d'aquest dissabte durant 60 minuts contra el canvi climàtic

mg 9812

mg 9812 / CARLOS MONTA ES

1
Es llegeix en minuts

Viure un dia sense plàstic, sense emissions de CO2 i sense consumir carn és el triple repte que l’oenagé WWF planteja a la ciutadania amb motiu de l’‘Hora del Planeta’,l’apagada global que tornarà a celebrar-se aquest dissabte amb actes a nombroses ciutats espanyoles. Milers d’ajuntaments i empreses de gairebé 190 països s’uniran a l’apagada mundial voluntària d’una hora que se celebra des del 2007. A partir de les 20:30 hores, edificis, monuments, rètols lluminosos i llums artificials tant d’empreses com de milions de ciutadans s’apagaran durant 60 minuts.

Però l’‘Hora del Planeta’, que va arrencar fa 12 anys a Sydney, va més enllà. És el que explica Miguel Ángel Valladares, de WWF, que remarca que aquesta iniciativa mundial en contra del canvi climàtic s’ha convertit en “un moviment que va molt més enllà”.  WWF vol que el gest simbòlic d’apagar el llum serveixi també per “impulsar una sèried’hàbits  que vagin més enllà de l’acted’apagar el llum”. Es tracta, apunta Valladares, de, “superant el símbol”, assenyalar i afrontar els problemes que causen el canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat.

Així, en aquesta línia i com a novetat, aquest any l’‘Hora del Planeta’ inclou tres reptes afegits per a tot el dia: no menjar carn, no consumir plàstics i no emetre CO2 com a aportacions particulars per ajudar a frenar la pèrdua de biodiversitat. 

Reflexió col·lectiva

En el cas del repte del dia sense carn, es tracta de remarcar “l’enorme ocupació del sistema alimentari, de l’agricultura i la ramaderia intensives” les activitats de les quals s’estenen per “el 34% de la superfície terrestre” i exerceixen una pressió que es tradueix en “destrucció d’ecosistemes, emissió de CO2 i minva dels recursos hídrics”.

Notícies relacionades

El dia sense plàstic pretén recordar que “cada any més de 100 milions de tones” d’escombraries d’aquest tipus acaba en la naturalesa, incloent els oceans, per la qual cosa “és precís eliminar l’ús de plàstic d’un sol ús i reduir l’ús de plàstics en general”.

Sense oblidar el gest d’apagar el llum. “És només un gest, però un de molt fort”, remarca Valladares, ja que connecta “centenars de milions de persones” i els demana reflexionar sobre “el que pot fer cadascú per evitar la destrucció de la naturalesa”.