El drama de la immigració

Òscar Camps (Open Arms): "Ja no hi ha barcos, moriran i no ho sabrem"

L'activista censura la "inacció deliberada" de la Unió Europea després de la confiscació per part d'Itàlia de l'últim barco italià que rescatava immigrants

abertran46541092 barcelona 14 1 2019 oscar camps en el barco open arms atraca190114132233

abertran46541092 barcelona 14 1 2019 oscar camps en el barco open arms atraca190114132233 / VICENS FORNER

2
Es llegeix en minuts
Efe

Després de la confiscació per part d’Itàlia de l’últim barco italià l’últim barco italiàque rescatava immigrants al Mediterrani, el 'Mare Jonio', el fundadord’Open Arms, Òscar Camps, ha advertit que els immigrants “es moriran i no ho sabrem”

En una trobada amb els mitjans de comunicació després d’una reunió amb l’alcalde de Saragossa, Pedro Santisteve, l’activista a l’oenagé espanyola dedicada a rescatar immigrants i refugiats en alta mar ha censurat la "inacció deliberada" de la Unió Europea i la progressiva "criminalització" d’organitzacions com la que lidera. 

Unes declaracions que es produeixen hores després que el Govern italià de Matteo Salvini hagi permès que desembarquin al port de Lampedusa les 49 persones rescatades al Mediterrani, però també hagi ordenat la confiscació del barco.

"Fins ara hi havia el barco italià 'Mare Jonio', que va sortir a navegar i va rescatar aquestes persones. Ha tingut la mateixa topada amb Salvini que nosaltres vam tenir fa un any amb la nostra retenció a Itàlia", ha recordat l’activista.

Ara, Camps avisa que no hi ha cap barco d’organitzacions dedicades al rescat al Mediterrani central, ja que també la seva nau està "fora de combat" des del gener, quan va ser bloquejada al port de Barcelona pel Govern espanyol.

Ha lamentat que "d’un temps ençà totes les organitzacions han sigut perseguides", després que s’hagi generat un "corrent d’opinió molt despectiva" cap a organitzacions com Open Arms, a la qual se suma un inici de "criminalització".

"Ens sorprèn que el Govern espanyol s’hagi alineat amb aquest tipus de teories, quan al principi vam tenir l’aperturisme amb el cas de l’Aquarius", ha assenyalat Camps, amb referència a aquest barco amb 630 immigrants a bord que el Govern socialista de Pedro Sánchez va permetre que atraqués al port de València.

I ha continuat: "Fa un any ens donaven premis i ara, els mateixos, ens criminalitzen". "Aquestes són les polítiques que imperen actualment: polititzar el salvament al mar i la protecció de la vida humana, contravenint els convenis internacionals," ha resumit.

Notícies relacionades

I no només al mar, sinó "també a terra" la situació es troba al límit, amb desenes de milers de persones amuntegades en el que l’activista ha denominat com "camps de concentració", ja que els migrants poden arribar a passar-himés de tres anys, en una situació en la qual el suïcidi dels adolescents s’està "convertint en habitual".

Aquest dimecres, el fundador d’Open de Arms i la directora de comunicació de l’organització, Laura Lanuza, impartiran una xerrada a la saragossana Casa de les Cultures, per explicar la feina que fa aquesta oenagé.