AMENAÇA PER A LA SALUT GLOBAL

Sis brots de xarampió intensifiquen el setge al moviment antivacunes als EUA

Des del gener s'han registrat 228 nous casos de xarampió i diversos estats estudien prendre mesures

Les xarxes socials comencen a fer passos per limitar la propagació de desinformació

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Des del mes de gener passat, quan l’Organització Mundial de la Salut va incloure la “renúncia a la vacunació” entre les deu principals amenaces per a la salut global, als Estats Units s’han produït almenys sis brots de xarampió en cinc estats. En total, des que va començar l’any ja són 228 els nous casos de la malaltia, oficialment erradicada als EUA el 2000, registrats en 12 estats. Són xifres que apunten que aquest any se superaran els 372 casos totals del 2018 i es podria deixar petit el rècord de 667 casos del 2014. I el problema està fent saltar les alarmes tant en el terreny polític com en el científic i en el social, amb bona part delsesforços  centrats ara a frenar el moviment antivacunes.

Limitar les exempcions

Les dues cambres del Congrés a Washington han estat mantenint sessions informatives sobre l’explosió d’una malaltia que abans que s’introduís la vacuna el 1963 afectava als EUA quatre milions de persones anualment, n’enviava prop de 50.000 als hospitals i deixava uns 500 morts, la majoria menors de cinc anys. La setmana passada un dels testimonis estrella va ser el d’Ethan Lindenberger, un adolescent d’Ohio la mare del qual creia en desacreditades teories conspiradores que vinculen les vacunes amb l’autisme i altres problemes de salut. Ell es va documentar pel seu compte i va començar a vacunar-se contra els desitjos de la seva mare quan va complir 18 anys.

Tot el país permet exempcions en la vacunació per motius mèdics i 47 estats també per raons religioses, però en 17, incloent Ohio, hi ha, així mateix, exempcions per qüestions “filosòfiques". El model ara està en dubte i els alarmants nous brots estan impulsant diverses proposicions de llei en diferents estats per limitar aquestes exempcions.

Canvis a les xarxes

El testimoni de Lindenberger, a més, va posar el dit en una altra de les nafres del problema al qual s’intenta fer front als EUA: la desinformació que es propaga per xarxes socials com Facebook, d’on el jove va denunciar que la seva mare treia tota la informació per dubtar de les vacunes. I creix la pressió sobre les grans plataformes i empreses tecnològiques, que està començant a donar fruits.

El mes passat Pinterest va anunciar que al setembre i l’octubre va començar a realitzar canvis, sense donar-los publicitat, pels quals es bloquegen resultats al seu cercador quan s’escriuen termes com "vacuna", "antivacuna" o "vacunació". “És una solució temporal perquè la gent no trobi desinformació nociva”, va dir una portaveu de la xarxa, que va explicar que està treballant per desenvolupar alguna solució a llarg termini.

Notícies relacionades

YouTube, propietat de Google, ha explicat que ha“desmonetitzat” els vídeos antivacunes, impedint-los que mostrin anuncis i en treguin beneficis. La companyia, a més, assegura que està perfeccionant canvis en els seus algoritmes perquè el contingut més autoritatiu tingui prioritat a la seva plataforma.

La setmana passada Facebook va anunciar la seva primera política per combatre la desinformació sobre vacunes, quetractarà com les notícies falses: no s’eliminarà contingut incorrecte però intentarà reduir el seu abast fent que sigui més difícil trobar-lo o veure’l. Instagram, propietat de la companyia fundada per Mark Zuckerberg, aplicarà la mateixa política.