temperatures insòlites

El Regne Unit supera els 20 graus a l'hivern per primera vegada

Bèlgica també bat el seu rècord de calor en un mes de febrer

El Regne Unit supera els 20 graus a l'hivern per primera vegada

CARL COURT

Es llegeix en minuts

El Regne Unit ha registrat aquest dilluns 25 de febrer el dia més calorós de la seva història a l’hivern. La fita s’ha produït a la localitat de Trawsgoed (Ceredigion), on han sobrepassat els 20 graus arribant a marcar 20,3º, segons ha informat Met Office, l’agència estatal de meteorologia. 

L’altes temperatures s’han estès aquests dies per Europa. També aquest dimarts Bèlgica ha batut el rècord de calor en un mes de febrer, amb els 15,7 graus centígrads que aquest migdia han marcat el termòmetre a Brussel·les. L’anterior registre més gran el segon mes de l’any era de fa 55 anys, quan el 1964 els termòmetres van marcar 15,4 graus.

Després de tres setmanes temperades i assolellades, una ratxa anòmala per a l’ombrívol i humit país europeu, el meteoròleg de l’Institut Real Meteorològic de Bèlgica (IRB) David Dehenauw ha indicat que el punt d’Uccle, a la regió de Brussel·les, on es mesuren oficialment la temperatures a Bèlgica, ha batut un nou rècord. Aquest mateix organisme preveu màximes de 18 graus dimarts i dimecres, abans que les temperatures comencin a caure a partir de dijous i apareguin els xàfecs a partir de diumenge.

La dada es coneix després que Bèlgica hagués registrat el 2018 l’estiu més càlid des que van començar els registres, el 1833, amb una temperatura mitjana de 19,8 graus centígrads durant els passats juny, juliol i agost. 

També rècords calorosos a Espanya

Segons les dades de la xarxa d’estacions de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), aquest dissabte hi va haver dos rècords històrics a Espanya. El termòmetre va marcar 21,2 graus a Sòria, que va viure el dia més calorós des de 1944, any en què comença la sèrie històrica en aquest lloc. L’anterior efemèride es remunta al 15 de febrer de 1998, amb 21,2 graus.

L’altre rècord de dissabte es va produir a Saragossa, on la temperatura màxima va assolir els 23,1 graus, un valor que mai s’havia registrat des de 1951 i que supera els 22,5 graus del 18 de febrer de 1978.

Diumenge també va ser un dia històricament calorós, perquè Ourense va registrar 25,0 graus de temperatura màxima, nou rècord des de 1973 i dues dècimes més alta que la registrada el 25 de febrer del 2000.

D’altra banda, el temps d’aquest cap de setmana va resultar ser inusualment càlid, amb temperatures més pròpies de maig que de finals de febrer, és a dir, d’una primavera ja avançada que d’un hivern que s’acaba.

Et pot interesar

Així, els valors més alts d’aquest dissabte es van donar a les Canàries, amb 31,5 graus a La Aldea de San Nicolás (Las Palmas); 28,9 a Adeje (Santa Cruz de Tenerife); 28,7 en Tasarte (Las Palmas), i 28,6 a Teguise (Las Palmas). L’epicentre de calor a la península va ser a Abanilla (Múrcia), amb 28,2.

I diumenge va seguir la calor primaveral a l’arxipèlag canari, amb 29,5 a La Aldea de San Nicolás; 28,4 a l’Aeroport de Tenerife Sud, i 28,2 a Arucas (Las Palmas). Les temperatures van caure en el terç est peninsular i el valor més alt a la península es va donar a Andújar (Jaén), amb 25,4.