PEDERÀSTIA A L'ESGLÉSIA

El Vaticà expulsa l'excardenal McCarrick, acusat d'abusos sexuals

La Santa Seu, després d'una investigació ordenada pel Papa, el considera culpable amb l'agreujant d'abús de poder

mccarrick

mccarrick / Andrew Medichini (AP)

2
Es llegeix en minuts
Efe

La Congregació per a la Doctrina de la Fe ha expulsat del sacerdoci l’excardenal i arquebisbe emèrit de Washington Theodore McCarrick després de ser acusat d’abusos sexuals a menors i seminaristes, segons ha informat aquest dissabte l’oficina de premsa de la Santa Seu en un comunicat.

La decisió de la Congregació per a la Doctrina de la Fe arriba després de la investigació que va ordenar el papa Francesc sobre el cas. El Papa ja havia apartat l’arquebisbe nord-americà del Col·legi Cardenalici i li havia ordenat que es mantingués apartat de les seves funcions i reclòs fins que s’aclarissin en un judici canònic les acusacions d’abús sexual contra ell.

La Congregació per a la Doctrina de la Fe considera McCarrick culpable d’abusos a menors i a adults amb l’agreujant d’abusos de poder i per això li imposa la pena de la reducció a l’estat laical, es llegeix en el comunicat oficial. “El Sant Pare va reconèixer la naturalesa definitiva, d’acord amb la llei, d’aquesta decisió, que fa que el cas sigui resolt, és a dir, no subjecte a una nova apel·lació”, afegeix.

Lareducció a l’estat laical preveu que no pot administrar els sagraments, vestir-se com un sacerdot i que se suspèn qualsevol tipus de sou.

McCarrick (Nova York, 1930), arquebisbe de Washington entre el 2000 i el 2006, va ser acusat d’abusar sexualment de menors i de comportaments indeguts amb joves sacerdots. Va ser ordenat cardenal per Joan Pau II i va participar en el conclave d’abril del 2005 en el qual va ser elegit pontífex Benet XVI.

Trencar el silenci

El 20 de juliol un home va trencar el seu silenci després de 40 anys i va assegurar a 'The New York Times' que l’excardenal havia abusat d’ell quan era menor d’edat, una situació que presumptament s’havia prolongat durant dues dècades. McCarrick va al·legar que no té "absolutament cap record" d’aquests suposats abusos sexuals que van passar fa més de 50 anys.

La decisió de la Congregació per a la Doctrina de la Fe es produeix pocs dies abans que se celebri al Vaticà una cimera històrica contra els abusos a menors per part de religiosos que ha convocat el papa Bergoglio del 21 al 24 de febrer.

La pèrdua del porpra per part d’un cardenal ha tingut un únic precedent en la història de l’Església catòlica que es remunta al13 de setembre de 1927i que no va tenir relació amb els abusos sexuals: el cardenal Louis Billot havia recolzat el moviment antifeixista i antisemita Action Française, condemnat per Pius XI, i després de ser rebut pel Papa, va deixar el seu càrrec. 

Avís a navegants

Notícies relacionades

Expulsant l’excardenal McCarrick, el papa Francesc envia un "clar senyal" que els abusos sexuals ja no seran tolerats a l’Església catòlica, segons ha assenyalat aquest dissabte el cardenal Daniel DiNardo, president de la Conferència de Bisbes Catòlics dels Estats Units. “Cap bisbe, sense importar com d’influent és, està per sobre de la llei de l’Església", ha agregat DiNardo. “Estic agraït al Papa per la manera decidida en què dirigeix la resposta de l’Església".

La decisió d’apartar McCarrick es produeix en un moment en què l’Església catòlica s’enfronta amb una crisi d’abusos sexuals que ha durat dècades i en la qual els sacerdots depredadors, a tot el món, van ser traslladats de parròquia en parròquia en lloc de ser expulsats o entregats a les autoritats civils.