Víctimes i Església s'enfronten en el primer cara a cara sobre la pederàstia

Afectats i xarxes cristianes de base demanen a la jerarquia eclesiàstica "neteja" i col·laboració amb la justícia

El bisbe auxiliar de Madrid promet "accions" de "reparació" però avisa que no tenen un "mapa" dels abusos

zentauroepp27974695 pederastia190128113615

zentauroepp27974695 pederastia190128113615

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

A pocs dies que el papa Francesc congregui els presidents dels episcopats per abordar el problema de la pederàstia, Xarxes Cristianes, una plataforma que aglutina catòlics de base, i el mitjà ‘Religió Digital’ van organitzar aquest dimecres el primer debat a Espanya entre víctimes dels abusos sexuals i la jerarquia eclesiàstica, en què va participar José Cobo, bisbe auxiliar de Madrid.

Notícies relacionades

Les seves posicions estan allunyades de les de membres de l’Església com l’exbisbe de Tarragona, Jaume Pujol, que va ofendre recentment les víctimes al minimitzar els abusos en plena tempesta pels escàndols que han aflorat en els últims temps en institucions catòliques catalanes. Per això, el debat va ser pacífic i hi va haver certs punts de trobada amb el representant de les víctimes, el president de l’associació acabada de crearInfancia Robada, Juan Cuatrecasas, potser afavorit també perquè ell no va patir directament abusos, sinó el seu fill, Asier, en una escola de l’Opus de Biscaia, i a més encara avui continua sent catòlic.

No obstant, Cuatrecasas va acusar l’Església d’“encobrir” aquests delictes i “menystenir” les víctimes, i va demanar a la Conferència Episcopal un gir radical, que afronti amb “valentia” els abusos, faci “neteja” i presti ajuda als afectats per poder afrontar el problema. La representant de Xarxes Cristianes va anar més enllà i va demanar als bisbes que facilitin els seus arxius de denúncies a la justícia i creïn comissions d’investigació, com han fet jerarquies eclesiàstiques d’altres països. Cobo no va recollir el guant, va parlar de la necessitat de “col·laborar amb l’autoritat” però va avisar que l’Església no disposa d’un“mapa”que reflecteixi fidelment els abusos, amb la qual cosa difícilment podran proporcionar dades fiables al Govern, com li ha sol·licitat la ministra de Justícia, Dolores Delgado. “És molt difícil”, va justificar. Es va mostrar més partidari de dur a terme “accions de reparació” i que a l’Església vagi “creant una cultura de seguretat i protecció”.