Escàndol a l'Església

Els bisbes de Catalunya demanen perdó i es comprometen a investigar els abusos

Després d'una trobada a Tarragona, assenyalen que s'adoptaran "rigoroses" mesures de prevenció

zentauroepp38551722 gra041  barcelona  22 05 2017   el arzobispo juan jos  omell180219103017

zentauroepp38551722 gra041 barcelona 22 05 2017 el arzobispo juan jos omell180219103017 / QUIQUE GARCIA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els bisbes de Catalunya han demanat avui "perdó" pels abusos a menors comesos per religiosos,abusos a menors comesos per religiosos asseguren que senten "vergonya i dolor" i s’han compromès a aclarir tots els fets del passat, a eliminar qualsevol tipus de tolerància o encobriment i a ajudar les víctimes en el seu restabliment.

Els bisbes han condemnat "rotundament" els abusos a menors i la cultura que els fomenta o justifica", perquè consideren que "són un greu problema que afecta tota la societat. I l’Església, com a part de la societat, també es veu afectada", segons una nota conjunta emesa després de la reunió de la Conferència Episcopal Tarraconense que han mantingut durant dos dies a Tiana (Barcelona). 

"Demanem perdó a les víctimes i ens solidaritzem amb el seu dolor; i també a totes les persones a les quals el coneixement d’aquests fets ha escandalitzat i ha fet trontollar la seva confiança en l’Església", assenyalen els bisbes, dies després d’aparèixer nous casos d’abusos presumptament comesos pels sacerdots de Constantí (Tarragona), Arbeca (Lleida) i Vilobí d’Onyar (Girona) i un monjo de Montserrat.

"Patim i preguem per les víctimes, que han quedat marcades en la seva vida. En solidaritat amb tots els que hagin patit algun tipus d’abús i amb les seves famílies, ens comprometem a col·laborar en l’esclariment dels fets del passat i trobar la manera d’ajudar les víctimes en el seu restabliment", afegeixen els prelats.

Actuar amb "determinació"

Tots els bisbes de les diòcesis catalanes s’han compromès a actuar "amb determinació per protegir els nens i els adults vulnerables, eliminant tota mena de tolerància o encobriment i per erradicar de les nostres comunitats i de tota la nostra societat la cultura de l’abús sexual, econòmic, de poder i de consciència".

Així mateix, s’han conjurat per "adoptar rigoroses mesures de prevenció, que impedeixin que es tornin a repetir, a partir de la formació d’aquells a qui els seran confiades missions de responsabilitat i educatives".

Els bisbes també consideren "just" valorar "la dedicació generosa i madura de tants sacerdots i religiosos, d’educadors a les escoles i el temps lliure, cap als nens i joves, i les seves famílies", per la qual cosa demanen que no hi hagi "ombra de sospites generalitzades", mentre recorden el dret de tota persona a la presumpció d’innocència".

Els responsables de les deu diòcesis catalanes reiteren el seu "ferm compromís amb el compliment de la legislació vigent, canònica i civil".

En aquest sentit, recorden que cal posar en coneixement del Ministeri Fiscal els fets que poguessin constituir delicte contra la llibertat i indemnitat sexual i insten les víctimes que denunciïn els fets davant de les autoritats civils.

S’han compromès igualment a informar la Congregació per a la Doctrina de la Fe de qualsevol cas d’abús fonamentat.

"Accions deshonestes i delictives"

"Estem atents al que el papa Francesc, reunit pròximament amb els presidents de les conferències episcopals del món, determini per combatre aquestes accions deshonestes i delictives que tant afecten l’anunci de l’Evangeli", afegeixen els prelats.

Notícies relacionades

Els bisbes han instat els seus sacerdots que en totes les celebracions religioses del pròxim dimecres de cendra, el 6 de març, a l’inici de la Quaresma, es resi i es dejuni d’una manera especial per les víctimes dels abusos.

Els bisbes també fan seva la determinació del Papa, que assenyala que "l’abús sexual és un pecat horrible, completament oposat i en contradicció amb el que Crist i l’Església ens ensenyen".