PEDERÀSTIA A L'ESGLÉSIA

El Papa vol donar als bisbes "protocols clars" sobre els abusos

El Pontífex farà que els bisbes "en prenguin consciència" en la cimera que se celebrarà al febrer, però adverteix amb una perspectives "inflades" sobre aquesta trobada amb bisbes de tot el món

AME4538  PANAMA  PANAMA   27 01 2019 - El papa Francisco  c   se despide este domingo  tras su participacion en la Jornada Mundial de la Juventud 2019  JMJ   en Ciudad de Panama  Panama   EFE  Rodrigo Sura

AME4538 PANAMA PANAMA 27 01 2019 - El papa Francisco c se despide este domingo tras su participacion en la Jornada Mundial de la Juventud 2019 JMJ en Ciudad de Panama Panama EFE Rodrigo Sura / Rodrigo Sura (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Agencias

El papa Francesc vol que els bisbes "prenguin consciència del drama dels abusos" sexuals i acabin la cimera a què han sigut convocats a Roma d’aquí a un mes amb un "protocol clar" de com actuar quan es produeixin. En la roda de premsa en el vol de tornada de Panamà, on va participar a la Jornada Mundial de la Joventut, el Papa va explicar que amb la inèdita reunió que es farà del 21 al 24 de febrer al Vaticà vol que les conferències episcopals siguin conscients del que significa "el drama d’un nen abusat". No obstant, va advertir que hi ha unes perspectives "inflades" sobre els resultats d’aquesta trobada.

El papa Francesc va explicar que la idea va sorgir durant una de les reunions del G9, el grup de cardenals que l’estan ajudant a implementar algunes reformes, ja que es van adonar que els bisbes no sabien què fer en la gestió dels casos d’abusos, "ja que feien coses bones i d’altres de dolentes". Va explicar que aquest serà el primer objectiu de la reunió, mentre que el segon serà donar un "protocol clar" del que cal fer quan es produeixin aquests casos.

El Pontífex, que va convocar la reunió després dels nous informes sobre els casos de pederàstia per part del clergat que van ser encoberts durant dècades en països com els Estats Units, va remarcar la importància d’entendre el sofriment de les víctimes. “Jo rebo amb regularitat gent que va patir abusos. En recordo alguns casos, com el d’una persona que em va revelar que durant 40 anys no va poder resar. És terrible, el sofriment", va assenyalar.

La reunió servirà a més, va agregar, "perquè sàpiguen què fer, el procediment a seguir i que es facin programes del que el bisbe, l’arquebisbe o el president de la conferència episcopal han de fer. Però que siguin clars". Va insistir que el primer que s’ha de fer és "ser conscients" del mal a les víctimes.

Al Vaticà es donaran cita durant quatre dies, per primera vegada en la història, els presidents de les conferències episcopals de prop de 130 països.

Moderar expectatives

Notícies relacionades

No obstant, el Papa va advertir que s’han "inflat" una mica les expectatives sobre els resultats que sorgiran d’aquesta reunió, perquè "el problema dels abusos continuarà, ja que és humà i passa arreu". "La feina preparatòria va bé, però em permeto dir que he percebut que hi ha una expectativa inflada –va puntualitzar–. Hem de desinflar les expectatives [...], perquè el problema de l’abús continuarà, ja que és un problema humà i és a tot arreu".

Segons ha revelat el Papa, la trobada inclourà "un ritu penitencial per demanar perdó a tota l’Església". "Vaig llegir una estadística l’altre dia. Diu: el 50% dels casos són reportats, i només en el 5% hi ha una condemna. Terrible. És un drama humà que cal tenir en compte. Nosaltres, també resolent el problema a l’Església, ajudarem a resoldre'l en la societat i en les famílies, on la vergonya fa que tot es cobreixi. Però primer hem de ser conscients i tenir protocols", ha dit el Papa.