La Generalitat es prepara per atendre 5.500 'menes' més sense concretar els diners

Afers Socials presenta una estratègia catalana d'acollida, sense Torra ni cap altre conseller

Les entitats socials demanen una memòria econòmica que els garanteixi els mitjans necessaris

zentauroepp40860633 menores  justicia180731181732

zentauroepp40860633 menores justicia180731181732 / JULIO CARBO

3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

"Me’n vaig anar a tocar de l’aigua i vaig veure que la pastera era, en realitat, un zodiac. Jo pensava que seria un barco, un barco gran, però no, era de plàstic. Tènia molta por i quan el vaig veure vaig dir que no hi volia pujar". Així és com un menor migrant que està tutelat per la Generalitat explica com va creuar el Mediterrani per arribar a Barcelona aquest estiu. Perquè sí, finalment es va ficar a la zodiac i va arribar fins aquí com ho han fet aquest any 3.300 menors. El Govern ha detallat una estratègia amb què garantir una "atenció digna" per a l’any que ve, quan calcula gairebé el doble d’arribades d’aquest any. No hi ha un pressupost detallat i el tercer sector creua els dits perquè les bones paraules no quedin en paper mullat.

Avui la Conselleriad’Afers Socials  ha entonat el "mea culpa" per presentar l’Estratègia Catalana d’Acollida dels menors migrants sense referents familiars. "La imatge dels menors dormint a la comissaria no es repetirà", ha afirmat l’ara secretària general d’Infància, Georgina Oliva, que també ha admès que fa dos anys que la Generalitat està fent una atenció humanitària "similar a la que es dona a la costa" tot i que ha reconegut que "no ha arribat ni una pastera a la Barceloneta""Feia falta previsió", ha assegurat el conseller Chakir el Homrnani. I això és el que han promès, una estratègia clara que permeti abordar el fenomen i facilitar la integració dels nois "amb la implicació de tot el Govern". No obstant, en la presentació d’aquesta estratègia només hi ha sigut present el conseller d’Afers Socials. No s’hi ha vist ni Torra, que era a Reus en una mobilización d’'Avis per la Llibertat', ni cap altre conseller. Ni tan sols ha fet acte de presència el responsable d’Interior, Miquel Buch, que va permetre que els menors dormissin en comissaries de la policia

Notícies relacionades

Més enllà de donar un llit i una atenció digna als nois quan arriben, el Govern vol centrar-se en el dia de demà. "Volem potenciar la inserció social quan siguin majors d’edat", ha dit el conseller d’Afers Socials. I es compromet a fer-ho obrint pisos d’inserció i autonomia en comptes de grans centres residencials, que de vegades han acabat sobreocupats. El pla conté 120 mesures concretes. Per exemple, la previsió d’obrir durant aquest any un centre de primera atenció a la Ciutat de la Justícia on educadors, integradors i mediadors treballin amb els Mossos d’Esquadra, fer un centre específic per a nenes migrants on es detectin possibles casos de tràfic o abusos, o també el tutelatge d’un referent del SOC per cada menor per ajudar-los a trobar feina. No obstant, la Generalitat no es marca cap calendari ni tampoc quantifica cap partida econòmica. "Tenim l’augment econòmic més important a la Conselleria", és l’única concreció que ha fet El Homrani, que ha lamentat que l’Estat només hagi aportat 2 milions d’euros en comparació als 20 que va facilitar per a Andalusia.

El que sí que detalla la Conselleria és que aquest també serà un any de rècord: 5.526 menors sols arribaran el 2019 segons els seus càlculs. Les entitats socials, que dimarts van demanar pressupost i concreció, donen el benefici del dubte a la Generalitat. "No dubto que posaran tots els mitjans possibles per tirar-ho endavant, perquè si no ho fan aquesta posada en escena és totalment estèril," ha afirmat el representant de les entitats del tercer sector, Ferran Rodríguez. Tot i que el projecte, la música que sona, no desagrada al tercer sector. Aquest pla s’ha elaborat recollint aportacions d’entitats socials, col·legis professionals, sindicats i ajuntaments.