1994-2019

Pablo Ibar: cronologia d'un cas de pel·lícula

L'hispanoestatounidenc que va passar 16 anys al corredor de la mort ha sigut condemnat de nou per un tribunal de Florida que revisava el cas

pablo-ibar-crono

pablo-ibar-crono

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Pablo Ibar ha passat per quatre judicis des que el 1994 va ser acusat d’un triple assassinat a l’estat de Florida (EUA) fins que ha tornat a ser condemnat aquest 2019. De pare basc i mare cubana, aquest hispanoestatunidenc de 46 anys ha passat mitja vida a la presó, inclosos els 16 anys que va romandre alcorredor de la mort. Aquestes són les dates d’un cas digne de ser portat al cine.

27 de juny de 1994

La policia troba els cossos sense vida de l’empresari Casimir Sucharski i de dues dones, Sharon Anderson i Marie Rodgers, en un domicili de Miramar (Florida).

 25 d’agost de 1994

Pablo Ibar i el seu company Seth Peñalver són acusats dels tres assassinats. Ibar assegura que era a casa de la seva nòvia el dia del crim.

25 de gener de 1998 

El jutge declara nul aquest primer judici després que el jurat no va arribar a un veredicte unànime de culpabilitat.

11 gener de 1999

Inici del segon judici. Durant la fase de selecció del jurat l’advocat d’ofici d’Ibar és detingut per violència domèstica i ell demana que sigui cessat i que s’ajorni el judici. Només la segona petició va ser aprovada pel tribunal. El judici contra Seth Peñalver va continuar i va ser condemnat a mort. No obstant, el 2012 va ser absolt i està en llibertat.

17 d’abril del 2000

Obertura del tercer judici. El 14 de juny, el jurat declara culpable Ibar i el 28 d’agost va ser condemnat a la pena capital pel triple assassinat. Arran d’aquesta decisió, l’acusat va ser traslladat al corredor de la mort.

Febrer del 2001

La família d’Ibar viatja a Espanya per recaptar fons per continuar amb la seva defensa.

27 de desembre del 2001

El Consell de Ministres aprova concedir a Ibar la nacionalitat espanyola.

Desembre del 2003

La defensa, en presència de sis senadors espanyols, presenta una apel·lació davant del Tribunal Superior de Florida per “nombroses irregularitats” en el judici de l’any 2000.

7 de setembre del 2006

El Tribunal Suprem de Florida denega a Ibar la seva petició de celebrar un nou judici.

Octubre del 2008

El nou advocat d’Ibar, Benjamin Waxman, sol·licita formalment la reobertura del procés amb l’argument que el seu client va rebre una protecció inadequada en el tribunal d’origen.

16 de març del 2009

En el tribunal del Comtat de Broward (Florida), que inicialment el va condemnar a mort, l’advocat d’Ibar va remarcar la ineficaç defensa del seu lletrat en el primer judici, que la principal prova de càrrec –una foto borrosa extreta d’un vídeo– era dubtosa i que les empremtes a l’escenari del crim no eren seves.

13 de febrer del 2012

El jutge Levenson del Tribunal del Comptat de Broward rebutja el recurs que sol·licitava l’anul·lació i repetició del judici en el qual va ser condemnat a mort.

8 d’abril del 2014

La defensa recorre al Tribunal Suprem de Florida i demana la celebració d’un nou judici.

4 de febrer del 2016

El Tribunal Suprem de Florida anul·la la condemna a la pena capital dictada contra Ibar i ordena un nou judici.

21 de juny del 2016

L’estat de Florida anuncia que sol·licitarà la pena de mort en el nou judici.

9 de juny del 2016

Ibar és traslladat a una presó comuna al nord de Miami des del “corredor de la mort”.

19 setembre del 2016

La Fiscalia anuncia que l’ADN trobat en una samarreta utilitzada per un dels autors de l’assassinat coincideix parcialment amb l’ADN d’Ibar.

26 de novembre del 2018

Comença la fase oral del quart judici a què és sotmès a Florida Pablo Ibar, presidit per Dennis Bayle.

21 de desembre del 2018

Conclou la primera fase del judici amb l’al·legat de la defensa que assegura que el jurat no entendrà com a fiables les noves proves genètiques presentades per la Fiscalia.

17 de gener del 2019

Notícies relacionades

El jurat procedeix a deliberar el veredicte del judici una vegada que defensa i fiscalia han presentat les seves argumentacions.

19 de gener del 2019

Els 12 membres del jurat consideren culpable Pablo Ibar del triple assassinat de 1994. El 25 de febrer es decidirà la condemna a pena de mort o cadena perpètua, tot i que el pres té previst recórrer la decisió de nou.

Temes:

Estats Units