El Govern estudia castigar amb presó qualsevol acte sexual sense consentiment

La comissió de codificació proposa portar la paraula 'violació' al Codi Penal per denominar els delictes amb penetració

L'Executiu qualifica de "violència masclista" l'assassinat de Laura Luelmo i comptabilitzarà tots els feminicidis

mbenach40941908 violacion sanfermines 2016 grupo la manada acusados180117212700

mbenach40941908 violacion sanfermines 2016 grupo la manada acusados180117212700

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

El Govern central ha estudiat aquest divendres l’informe de la comissió de codificació encarregada de revisar els delictes sexuals després de la commoció social que va causar la sentència de 'La manada’.Els experts recomanen a l’Executiu que sigui castigat amb pena de presó qualsevol acte sexual que no compti amb el consentiment de la dona, en línia amb les manifestacions als carrers que clamaven “no és no” o“només un sí és sí”i que l’Executiu s’ha compromès ha portar al Codi Penal. 

Així mateix, els juristes proposen que desaparegui el tipus delictiu del’abús sexual, que és pel que van ser condemnats els agressors de 'La manada’ a nou anys de presó. En la seva proposta, la legislació hauria de diferenciar entre agressió sexual, per a aquells actes sense penetració, i violació. Això suposaria portar al Codi Penal l’expressió més utilitzada per referir-se als atacs sexuals amb penetració, tal com sol·licitaven també els col·lectius de dones i la societat.

L’Executiu va estudiar l’informe de la comissió de codificació, així com un esborrany del grup d’experts encarregat de revisar la llei d’enjudiciament criminal des d’una perspectiva de gènere, quatre dies després que fos trobat semidespullat el cadàver de Laura Luelmo, un crim que ha tornat a convulsar la ciutadania, tenint en compte que l’assassí, Bernardo Montoya, va sortir de presó a l’octubre.

Llibertat condicionada

Per apaivagar el malestar i davant de les pressions del PP perquè no es derogui la pena de presó permanent revisable, Carmen Calvo va anunciar que el Govern revisarà les condicions en les quals els reus més perillosos són posats en llibertat després de complir les seves condemnes, per limitar els seus moviments amb mitjans telemàtics i altres condicionants. 

A més, aquest divendres la portaveu de l’Executiu, Isabel Celaá, va qualificar l’assassinat de la Laura d’"episodi de violència masclista", malgrat que l’homicida no era la seva parella. El Pacte d’Estat contra el maltractament proposa, de fet, considerar tots els crims per raó de gènere de la mateixa forma i comptabilitzar-los en una estadística única. Per complir aquest mandat, la delegació del Govern va enviar una circular l’octubre a les unitats de coordinació a fi d’obtenir les dades de tots els feminicidis, tal comva avançar EL PERIÓDICO dimarts

Celaá va traslladar a la família de Luelmo la seva "solidaritat i ànims" i va assenyalar que el Govern treballa perquè les dones "se sentin segures". En aquest context s’enquadra la reforma dels delictes sexuals, entre altres iniciatives, que l’Executiu ha ara de rematar, una vegada rebuda la proposta dels experts. 

Agreujament de les penes

Notícies relacionades

La comissió de codificació proposa, a més, que les violacions, en la seva modalitat més greu, es continuïn castigant amb 15 anys de presó, i que els casos més lleus i fins a ara considerats abusos, tot i que canviïn de denominació, no siguin castigats amb multes, sinó amb presó d’un a tres anys

El grup va rebre l’encàrrec de l’exministre de Justícia, Rafael Catalá, i va posar fil a l’agulla després que s’hi incorporessin diverses dones davant de les protestes inicials per la falta de dones.