CANVIS DE L'ACADÈMIA

La RAE inclou la paraula 'sororidad' al seu diccionari

Corregeix la definició de feminicidi i assegura que és "l'assassinat d'una dona en mans d'un home per masclisme o misogínia"

undefined42447380 valencia 8 3 2018  sociedad  huelga feminista del 8 m  miles181205130200

undefined42447380 valencia 8 3 2018 sociedad huelga feminista del 8 m miles181205130200 / Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

En l’època del MeToo i la revolució feminista, la Reial Acadèmia Espanyola ha decidit incorporar al seu diccionari digital gairebé 750 termes, entre els quals, sororidadagrupació que es forma per l’amistat i reciprocitat entre dones que comparteixen el mateix ideal i treballen per assolir un mateix objectiu. Precisament, 'sororitat' va ser elegida, amb el 32,6% dels vots a favor, la paraula més important del 2018 en una iniciativa impulsada per cinquè any per l’Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) en què van participar més de 5.500 persones.

El diccionari de la RAE també incorpora una esmena d’accepció segons la qual el feminicidi és “l’assassinat d’una dona en mans d’un home per masclisme o misogínia”.

‘Mem’, ‘escrache’ i ‘viral’

L’acadèmica responsable del diccionari, Paz Battaner, i el director en funcions de la institució, Darío Villanueva, han presentat a Madrid les novetats del diccionari. A més de ‘sororidad’, la RAE inclou altres termes, com ara‘mem’ (una imatge, vídeo o text en general distorsionat amb finalitats caricaturesques, que es difon principalment, a través d’internet), ‘selfi’ (autofoto), ‘escrache’ (manifestació popular de protesta contra una persona, generalment de l’àmbit de la política o de l’Administració, que es realitza davant el seu domicili o en algun lloc públic a què s’hagi de presentar) i ‘viralizar’ (referida a un missatge o contingut que es difon amb gran rapidesa a través de les xarxes socials). També s’incorporen anglicismes purs com ara ‘feedback’,que haurà de ser escrit en cursiva i que es defineix com a retroalimentació o retorn en la seva accepció tecnològica.

En total, s’han incorporat aquest any al diccionari un total de 2.451 modificacions. D’aquestes, 748 són addicions; 1.680, esmenes i 23 supressions, davant els 3.345 canvis produïts l’any passat, un descens que, segons Villanueva, es deu al fet que el desembre del 2017 es van presentar les modificacions de dos anys de feina dels acadèmics.

Influència de la premsa

Notícies relacionades

Tot i que la paraula ‘escrache’ es va començar a utilitzar fa anys, no ha sigut fins ara quan s’ha recollit al diccionari, ha explicat Battaner posant èmfasi en la influència dels mitjans de comunicació en els canvis que experimenta la llengua. Mentrestant, el terme ‘humo’ té una nova accepció, la de cosa o fet sense entitat o rellevància, que pot afegir-se a la paraula ‘vendre’ per definir aquella acció de "provar de convèncer amb paraules o arguments mancats de sentit".

Entre els tecnicismes, ha explicat Battaner, apareix ISO referida al sistema de regulació de qualitat. I, entre els americanismes, ha destacat la paraula ‘ñeco’, per referir-se a una persona que ha perdut un braç o una mà. Respecte a aquestes consultes, Villanueva ha indicat que és una "llegenda urbana" que la RAE accepti 'cocreta' i ha garantit que mai ho farà. Precisament, 'cocreta' és la segona paraula (de les no incloses al diccionari de l’espanyol) més buscades pels usuaris d’internet, amb més de 96.000 consultes a la plataforma de serveis lingüístics d’Enclavament-RAE.