NOU LÈXIC

El Termcat fa una crida a ampliar el vocabulari català del sexe

Convida els usuaris a enviar per Twitter o correu electrònic les seves propostes

undefined22507922 sexo pareja  generico  foto  123rf181211204144

undefined22507922 sexo pareja generico foto 123rf181211204144

1
Es llegeix en minuts

El centre de terminologia de l’Institut d’Estudis Catalans (Termcat) ha iniciat una campanya en xarxes socials per ampliar el vocabulari català sobre sexologia. L’organisme públic ho planteja com un projecte obert per al qual demana la col·laboració dels internautes catalans a través de Twitter o del correu electrònic.

S’hi pot participar amb l’etiqueta #termeserotisme o enviant un correu a informacio@termcat.cat amb la proposta.

El centre que dirigeix Jordi Bover ha preparat un dossier amb les 150 principals paraules que han incorporat a la llengua i un diccionari específic que es pot consultar ‘online’ en diferents llengües, com ara el castellà, el francès o l’anglès.

Entre els termes que s’incorporen de nou figura la proposta per a ‘ghosting’ com a “acomiadar-se la francesa” o ‘chemsex’, que es tradueix com a “sexe químic”.

Els termes aprovats han seguit el procediment habitual en el Termcat, tot i que els seus lingüistes han tingut assessorament de mitjans de comunicació (TimeOut, Catalunya Ràdio), de la Societat Catalana de Sexologia, de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i de les Balears, de l’Institut de Sexologia de Barcelona, del Centre Núria Jorba i de botigues eròtiques com ara Tapersex i Amantis, segons la institució.

35 noves paraules

La primera reunió es va fer al maig i les seves conclusions van passar pel Consell Supervisor, que és qui aprova les propostes. En concret, van ser 35 noves veus analitzades, sobretot procedents de l’anglès, com ara ‘mindfulsex’, BDSM, ‘bangover’, ‘chemsex’, ‘edging’, ‘foodfetish’, ‘swinger’, ‘poliamor’, ‘squirting’ o ‘humming’.

La iniciativa ja prepara la segona edició, per a la qual promet solucions a termes com ‘shibari’ o ‘sexsomnia’.

Notícies relacionades

El nou vocabulari accepta també ‘pèting’ com a definició de “jocs preliminars” i ‘pim-pam’ com a “sexe casual”. El lèxic no inclou paraules ja acceptades en el ‘Diccionari de la Llengua Catalana’ i que tenen més significats, com ara ‘cardar’.

El vocabulari sexual ha servit també per publicar un relat ‘online’ sobre les veus del sexe, que pot llegir-se a la web del Termcat.