El Govern eliminarà les fulles de les tanques de Ceuta i Melilla al principi d'any

Grande-Marlaska confirma que retiraran les concertines i elevaran trams a les tanques

L'Executiu instal·larà més càmeres de detecció tèrmica de moviment per reforçar la seguretat

undefined45088972 valencia 18 9 2018  pol tica  fernando grande marlaska el pr181115003939

undefined45088972 valencia 18 9 2018 pol tica fernando grande marlaska el pr181115003939

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

El Govern preveu eliminar les concertines el primer trimestre del 2019. Amb gairebé tots els informes que va sol·licitar ja sobre la taula, l’Executiu ha decidit que retirarà les fulles que coronen les tanques de Ceuta i Melilla per impedir l’accés d’immigrants en territori espanyol. Després d’haver estat buscant l’últim mig any un mètode“menys cruent”i després dels últims incidents, finalment el Gabinet dePedro Sánchez opta per mesures de seguretat alternatives.

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va anunciar aquest dijous en conversa informal amb els periodistes en la celebració dels 40 anys de la Constitució que es retiraran les fulles, s’elevarà l’altura de la tanca en “algunes zones” i s’instal·laran noves càmeres tèrmiques de detecció de moviment més sofisticades que les actuals.

No tots els detalls estan decidits, va advertir el ministre, perquè el Govern està pendent de les consideracions d’unúltim informe que ha sol·licitat a una empresa pública. Tot i així, la determinació del seu departament és elevar la proposta al Consell de Ministres els primers mesos del 2019.

Frontera intel·ligent

Grande-Marlaska va anunciar el mes de juny passat, quan va arribar al ministeri, que la seva intenció era retirar “amb caràcter immediat”les concertines. Al mes següent, diversos immigrants i agents de la Guàrdia Civil van resultar ferits en un intent de traspassar la línia fronterera aCeuta.

El Govern té des de fa temps els informes tècnics sobre la taula i treballa sobre el terreny per veure com dissenya una “frontera intel·ligent amb cotes de més seguretat”, una iniciativa en què estan d’acord els principals sindicats dels cossos i forces de seguretat de l’Estat.

La presència de concertines a les tanques de Ceuta i Melilla ha generat sempre una certa incomoditat entre els socialistes. Va ser el PSOE, el 2005 (durant el primer mandat de José Luis Rodríguez Zapatero), qui va autoritzar per via d’urgència la instal·lació de tanques i concertines. Uns anys després, Alfredo Pérez Rubalcaba va assegurar, quan era secretari general del PSOE, que havia exigit la retirada d’aquests dispositius perquè constituïen un sistema de protecció “inhumà”.

Més enllà de la retirada de les concertines, el ministre de l’Interior va emfatitzar la voluntat del Govern de treballar en les causes profundes de la immigració i va remarcar la necessitat que la UE assumeixi que la solució ha de ser conjunta.

Notícies relacionades

Espanya ha liderat en aquests últims mesos la reclamació (aconseguida ja) que la Comissió Europea entregui 140 milions al Marroc per enfortir la seva policia fronterera i reivindica la col·laboració amb els països origen.

La pròxima cimera de l’ONU en immigració, que se celebrarà a Marràqueix, pretén ordenar els fluxos migratoris i consensuar els drets dels desplaçats.