Desigualtat

Milions d'infants pobres de ciutat tenen més risc de morir que els rurals

L'agència de les Nacions Unides adverteix que els urbanites pateixen privacions més greus que les de les zones rurals

undefined40852296 mas personas reportaje  abertis unicef guttmann para reducir180815153218

undefined40852296 mas personas reportaje abertis unicef guttmann para reducir180815153218 / A UNICEF UN015793 PRINSLOO

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

En un de cada quatre països, els infants més pobres del medi urbà tenen més probabilitats de morir abans de fer cinc anys que els nens més pobres de les zones rurals, segons posa de manifest un nou informe del Fons de les Nacions Unides per a la Infància (Unicef).

L’anàlisi de l’Unicef assenyala que els nens de zones urbanes pobres en un de cada sis països tenen menys possibilitats de completar l’escola primària que els de les àrees rurals. L’informe 'Avantatge o paradoxa: el repte per als infants i joves que creixen en ciutats’ exposa que no tots els nens es beneficien de l’anomenat ‘avantatge urbà’, segons el qual els habitants de zones urbanes viuen millor perquè tenen ingressos més alts, infraestructures més bones i més proximitat als serveis.

Obstacles per al benestar

"A les ciutats, la desigualtat, l’exclusió i els obstacles per aconseguir el benestar, així com les amenaces mediambientals i per a la salut, poden derivar en una 'paradoxa urbana', en què molts residents de zones urbanes, inclosos nens, pateixen privacions més greus que els de les zones rurals", ha advertit l’agència de les Nacions Unides.

"Pels pares de zones rurals, les raons per sortir de les ciutats semblen òbvies: millora de l’accés a feina, atenció sanitària i oportunitats educativesper als seus fills", ha explicat el director de Dades, Investigació i Polítiques de l’Unicef, Laurence Chandy.

"Però no tots els infants de zones urbanes se n’estan beneficiant de la mateixa manera. Tenim proves que milions de nens que viuen en ciutats surten més malparats que els infants que viuen al medi rural", ha afegit.

Segons l’informe de l’Unicef, 4,3 milions de nens pobres que viuen en ciutats tenen més probabilitats de morir abans de fer els cinc anys que els que viuen en zones rurals. A més, 13,4 milions de nens pobres en zones urbanes tenen menys probabilitats de completar l’escola primària que els del medi rural.

Després d’analitzar 10 indicadors de benestar infantil en 77 països, majoritàriament d’ingressos mitjans i baixos, l’informe de l’agència de les Nacions Unides confirma que, de mitjana, en la majoria de països els nens del medi urbà surten més ben parats que els del rural.

L’"enorme desigualtat" en les àrees urbanes

Aquestes mitjanes, no obstant, amaguen una enorme desigualtat en les àrees urbanes. "Quan es compara la situació de llars urbanes i rurals de nivells de riquesa similars, l’avantatge urbà no és tan evident", ha indicat l’Unicef.

"Els nens haurien de tenir-se en compte en la planificació urbanística, però en moltes ciutats són oblidats i milions d’infants no tenen serveis socials en suburbis urbans i assentaments informals, on queden exposats a riscos mediambientals i sanitaris a causa de la superpoblació", ha remarcat Chandy. "Implementar solucions al desenvolupament urbà i planificar és fonamental per aturar aquestes desigualtats socials i econòmiques", ha afegit.

Després de recordar que més de 1.000 milions de persones viuen en suburbis, centenars de milions de les quals, infants, l’Unicef ha assenyalat que l’Àfrica i l’Àsia s’estan urbanitzant ràpidament i que es calcula que l’any 2030 set de les 10 ciutats més grans del món estaran a l’Àsia. "La població urbana de l’Àfrica és la que creix més ràpid, amb una taxa anual de creixement del 3,7%", ha afegit.

L’informe de l’Unicef destaca que les desigualtats dins del mateix medi urbà es poden atribuir a un accés limitat a serveis essencials. "Per exemple, en la meitat dels països analitzats, els nens més pobres de les zones urbanes tenen dues vegades menys probabilitats d’accedir a serveis de sanejament bàsic que els de cases urbanes més riques", ha explicat l’oenagé.

Recomanacions

Després d’advertir que en absència de maneres innovadores de donar suport als nens pobres de les zones urbanes, "la desigualtat pot ser que s’ampliï i que un creixent nombre d’aquests nens quedarà exclòs del progrés general", l’Unicef fa una sèrie de recomanacions a les autoritats de les zones urbanes i a la comunitat global.

En primer lloc, advoca per fer de les zones urbanes "una part integral de la programació per a infants, inclosos els més vulnerables", i per "desenvolupar les capacitats d’una planificació urbana inclusiva a tots els nivells de govern: nacional, regional i local".

Notícies relacionades

A més, aposta per "accelerar el desenvolupament dels sistemes urbans d’infraestructura i serveis per seguir el ritme de les actuals tendències de ràpida urbanització" i per "trobar noves solucions per mobilitzar recursos financers que millorin els sistemes urbans i augmentar la igualtat a les àrees urbanes".

Finalment, l’Unicef demana que s’inverteixi a invertir a "tenir dades més bones i a utilitzar millor els ja existents per comprendre l’abast complet i les dimensions de la desigualtat urbana".