Campanya

Els oncòlegs demanen prioritat per al càncer de pulmó per la seva mortalitat

Cada 20 minuts mor a Espanya una persona per aquesta malaltia

1
Es llegeix en minuts
Efe

Més de 450 oncòlegs de tot Espanya han fet públic un manifest i una campanya per demanar al’Administració que el càncer de pulmó sigui una prioritat nacional, ja que té la primera posició en mortalitat: cada 20 minuts mor a Espanya una persona per aquesta malaltia.

Quan queden quatre dies perquè es commemori el dia mundial contra aquesta patologia, el Grup Espanyol de Càncer de Pulmó (GECP) ha recordat les actuals xifres de morts i de diagnòstics nous anuals sobre aquest tipus de tumor, que continua estant a l’ombra.

En l’última dècada la incidència d’aquest tumor ha crescut un 17 %, esperonada per l'augment del nombre de casos en dones. 

El 2019, prop de 28.700 persones rebran un diagnòstic de càncer de pulmó i, segons els experts, només la conscienciació social i la reducció del tabaquisme poden revertir aquestes xifres.

Un 30% dels pacients se senten culpables després d’un diagnòstic, una culpabilització que els experts insisteixen que s’ha de desterrar.

Els especialistes han volgut posar l’accent enl’estigmatització, que, en ple segle XXI, continua existint i que, segons el president del GECP i cap d’oncologia de l’Hospital Puerta de Hierro, el metge Mariano Provencio, repercuteix en totes les àrees.

Polítiques antitabac

"Des de menys protagonisme social del tumor i els seus pacients, la culpabilització, menys inversions públiques i privades per a la recerca... fins a la falta d’estratègies comunes i d’un pla d’acció coordinat o la relaxació en les polítiques antitabac, especialment, en joves", segons Provencio.

Un dels grans problemes d’aquesta poca visibilitat, segons el metge, és que és proporcional a la inversió rebuda.

Notícies relacionades

El volum de finançament del càncer de pulmó és inferior a la seva càrrega social. És el tumor més mortal i el segon en incidència, però el sisè en finançament públic en la recerca", assegura.

Per això, el GECP ha fet pública una campanya de visibilització sota el lema 'Lluitem contra el càncer de pulmó. Sisplau, no ens ignoris’, amb què pacients, especialistes i investigadors reclamen la necessitat de treure a la llum aquesta realitat. 

Temes:

Càncer