Asbest als trens

Dos jubilats del metro de Barcelona busquen col·legues amb la seva mateixa malaltia rara

Pateixen fibrosi retroperitoneal, que estudis mèdics relacionen amb l'amiant

Els dos eren del mateix equip de planxistes que treballaven a les cotxeres de La Sagrera

zentauroepp45692763 barcelona 30 10 2018 ex trabajador metro de barcelona  enfer181111135507

zentauroepp45692763 barcelona 30 10 2018 ex trabajador metro de barcelona enfer181111135507 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Dos mecànics jubilats del mateix equip i taller del metro de Barcelona, Juan Fernández i A. F., pateixen fibrosi retroperitoneal, també coneguda com a mal d’Ormond, una malaltia rara que contreu a l’any una persona de cada milió.

El seu mal no està considerat malaltia professional en la jurisprudència laboral espanyola, ni se’l relaciona amb la gestió professional d’amiant, però és tot al contrari en diverses publicacions científiques, que des del 2004 assenyalen una relació amb la ingestió habitual de fibres del mineral tòxic.

El 2011, A. F. va perdre un judici contra el metro barceloní, quatre mútues sanitàries i la Seguretat Social. Ara, en vista de les noves revelacions sobre troballes d’amiant en peces dels combois que creuen el subsol de Barcelona, els dos afectats estan buscant més casos entre el seu col·lectiu.

Mal d’esquena

A començaments del 2002, a Juan Fernández, xapista del metro de Barcelona, encara li faltaven 12 anys per jubilar-se quan va començar a fer-li mal insistentment la part baixa de l’esquena. I durant un temps ell i els seus metges van estar convençuts que era una malaltia de les vèrtebres lumbars L3 i L4. “Em deien que era per una mala posició, o que me l’havia provocat algun mal gest”, relata EL PERIÓDICO en la primera vegada que parla públicament.

Per la persistència del dolor li van fer un TAC la primavera d’aquell any. La seva primera lectura no va revelar el que tenia fins que un especialista va localitzar, mes i mig després, un bony creixent al retroperitoneu, enganxat ja a la columna i inoperable. De l’ambulatori, el mecànic va sortir directament, i amb l’ai al cor, a ser ingressat d’urgència a l’Hospital Vall d’Hebrón. Setze anys després controla el creixement del seu bony prenent nou pastilles al dia de diferents fàrmacs.

El mal d’Ormond afecta severament els ronyons per tocar la zona lumbar. Avui, Fernández forma part d’un petit grup de sis barcelonins que es tracten la malaltia a la Vall d’Hebron. A. F., que admet patir-la també però prefereix no fer declaracions, se l’està tractant en un altre centre.

Fernández té 65 anys; A. F., 63. Els dos treballaven a la mateixa secció, Planxisteria, i molt sovint de costat.  “Ja és casualitat que estiguem els dos dolents de la mateixa malaltia rara”, diu el primer. Una patologia que a la resta del planeta té una incidència del 0,1/100.000, als tallers de La Sagrera ha afectat, que se sàpiga de moment, a dos de 25 treballadors. Els dos solien respirar per la boca, pel que podrien haver ingerit, i no només inhalat, microfibres d’amiant.

En contacte

Els dos estan inclosos en el programa de control d’asbestosi del metro de Barcelona, que els vigila els pulmons, però no el peritoneu. Tots dos estan en contacte amb els seus excompanys de taller per un grup de Whatsapp que fa un mes que intercanvia notícies sobre l’amiant. Una vegada cada dos mesos queden a dinar per veure’s i preguntar-se com estan.

Notícies relacionades

La recerca d’altres casos encara no ha donat resultats. Han indagat al metro de Madrid, on de moment tampoc s’han localitzat positius. Només han sabut d’un col·lega, Julián Martín, que, abans de morir per càncer de pulmó, va tenir un tumor a l’esòfag.

Des de la secció de salut de CCOO al metro madrileny adverteixen de la dificultat d’aquesta recerca, “ja que és un col·lectiu de jubilats molt dispers i la salut del qual ja no es veu en una sola unitat mèdica, sinó als seus ambulatoris”, explica Alfonso Blanco, delegat del sindicat.

L’altra malaltia greu de l’amiant

Des del 2004, hi <strong>ha evidències mèdiques publicades que l’amiant té relació amb la fibrosi retroperitoneal, la malaltia que pateixen dos mecànics jubilats del metro de Barcelona.</strong> El maig d’aquell any, la revista científica ‘Lancet’ va publicar el treball ‘Exposició a l’asbest com a factor de risc de la fibrosi retroperitoenal’, de set experts de l’Hospital Universitari de Tampere (Finlàndia) i l’Escola de Salut Pública del país escandinau sota la direcció de l’especialista en malalties pulmonars Toomas Uibu.

Temes:

+Barcelona Metro