PLUGES TORRENCIALS A LA PENÍNSULA

Les inundacions atrapen 12 hores 300 passatgers del Talgo Barcelona-Cartagena

Els autobusos no van poder arribar al lloc perquè l'aigua havia negat una rotonda d'accés

Interior convocarà Renfe per demanar explicacions de la «situació crítica» que van viure els viatgers

ulldecona / periodico

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

"Renfe continua sense donar solucions i és la Creu Roja que ens ha donat entrepans i aigua dins del mateix tren. Seguim sense transport ni allotjament. Eren les 4.15 hores d’aquest dissabte quan Guillem Escrivà llançava aquest missatge a twitter. Ell era un dels300 passatgers del tren Talgo Barcelona-Cartagena que van sortir a les 15.00 hores del divendres de la capital catalana i que es van quedar atrapats de matinada a Ulldecona (Montsià) a causa del tall de les vies a conseqüència de la pluja

El tall de les vies a l’altura de Vinarós (Castelló) de divendres a les 17.30 hores va afectar durant 12 hores a 15 trens regionals i l’AVE que circulaven pelcorredor Mediterrani, segons Renfe. Només un d’aquests, el Talgo, el que va sortir de Barcelona a les 15.00 hores cap a Cartagena, es va veure atrapat per l’aiguat, que va impedir al comboi seguir el viatge i també evacuar els passatgers per carretera. Els seus 300 passatgers van veure interromput el seu viatge a les 17.30 hores, quan el comboi es va parar a l’estació d’Ulldecona a causa del tall de vies que s’havia produït una mica més al sud, a Vinarós. 

Els passatgers de la resta de trens que anaven a circular en les pròximes hores per aquesta via i que no havien sortit encara de la seva destinació se’ls va oferir la possibilitat de recuperar l’import del bitllet. També es van habilitar autocars per esquivar el tall de les vies a Vinarós i es van activar d’altres per cobrir per carretera el trajecte entre Barcelona i València i viceversa, i també entre les estacions de l’Aldea (Baix Ebre) i Castelló. 

Tornada per Madrid

No obstant, els passatgers del Talgo no van poder ser evacuats de l’estació d’Ulldecona a causa que els autocars que va habilitar Renfe no van poder arribar a l’estació, ja que la pluja havia negat la rotonda d’accés i no podien circular. Aquests autocars van ser finalment enviats a Castelló per recollir altres passatgers atrapats en altres trens afectats pel tall de vies. 

Cap a les 23.30 hores de la nit, la companyia ferroviària va retrocedir el tren fins a l’estació de L’Aldea i va oferir als passatgers del Talgo la possibilitat de tornar a Barcelona i des d’allà agafar un comboi cap a Madrid i després un altre cap al Llevant, o esperar allà que s’obrissin novament les vies. Els qui van esperar la reobertura de les vies han pogut continuar el viatge a les 05.30 hores del matí i majoritàriament han arribat a la seva destinació, unes 14 hores després d’haver iniciat el seu viatge. Els qui van optar per retrocedir a Barcelona i continuar el viatge via Madrid encara no han acabat el seu trajecte. 

La Conselleria d’Interior ha anunciat aquest dissabte la seva intenció de convocar Renfe per demanar-li explicacions per la "situació crítica" dels viatgers del Talgo. El conseller Miquel Buch ha lamentat els fets i ha assegurat que aquest país “no es pot permetre tenir tantes persones tancades en un comboi durant tanta estona per molt greu que sigui la situació”. Des de l’operador ferroviari s’han mostrat oberts al diàleg, donant per segura la seva “col·laboració absoluta” i, si és necessari, “revisar els protocols”. 

Un portaveu de Renfe ha assegurat a Efe que la companyia va demanar ajuda externa als Bombers i a la Creu Roja per atendre els passatgers atrapats, que van rebre aigua i menjar. El portaveu ha destacat que la companyia va intentar "buscar les millors solucions" en vista d’una situació meteorològica molt adversa que va mantenir tallada les vies de la zona del Llevant durant dotze hores. Alguns dels passatgers afectats s’han queixat a les xarxes socials del que consideren poca previsió de Renfe, ja que estaven activades les alertes en vista de les previsions de fortes pluges.

Més enllà dels problemes ferroviaris. un total de 13 províncies estaran aquest dissabte en risc per pluja, tempestes, vent i onatge, segons la predicció de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET).  En concret, en nivell taronja per precipitacions hi haurà Granada, Màlaga, Almeria i Múrcia, serà groc a Cadis, Còrdova, Sevilla, Tarragona, Comunitat Valenciana i Càceres.

Per tempestes, en nivell groc, hi haurà Almeria, Granada, Màlaga i Múrcia; per vent en el mateix nivell hi haurà Jaén i per fenòmens costaners, Almeria, Granada i Múrcia. Aquest dissabte, en l’àrea mediterrània s’esperen xàfecs localment forts acompanyats de tempestes, més intensos al litoral de les comunitats valencianes i sobretot, al litoral mediterrani andalús i Múrcia, zones on seran persistents i sense descartar que arribin puntualment a intensitat molt forta. No es descarten també a Extremadura i amb menor probabilitat i de forma ocasional i dispersa també es poden produir xàfecs a la resta de la Península, preferentment a zones de muntanya, i a les Balears.

Notícies relacionades

Les fortes pluges mantenen tallades al trànsit 11 carreteres secundàries a Castelló i València,com l’N-232 al seu pas per Vinaròs. 

Cel poc ennuvolat o clar

La<strong> predicció meteorològica</strong> per a aquest diumenge a <strong>Catalunya</strong> és de cel poc ennuvolat o clar, amb boires matinals. Les temperatures registraran descensos en les mínimes i ascensos en les màximes. Al litoral, vent del nord-est fluix a moderat, i a la resta, variable suau.