Dues borrasques

Castelló i València reben la pitjor gota freda en gairebé dues dècades

L'Aemet ha emès una alerta roja de nivell màxim a Castelló i taronja a València per a aquest dijous

A Catalunya també s'esperen fortes pluges i s'ha activat la prealerta del pla Inuncat

zentauroepp45510565 valencia 18 10 2018 sociedad  lluvia   turistas en la plaza 181018122707

zentauroepp45510565 valencia 18 10 2018 sociedad lluvia turistas en la plaza 181018122707 / Miguel Lorenzo

4
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

ElPaís Valencià  es prepara ja per a la que, segons els experts, pot ser la pitjor gota freda que hagi patit en gairebé dues dècades amb precipitacions que, segons l’última actualització de l’Aemetpodrien "superar significativament" els 200 litres per metre quadrat en dotze hores en algunes zones de Castelló, una província on ha emès una alerta roja per a aquest dijous i aquest divendres.

A València l’alerta és taronja i s’esperen precipitacions de 40 litres per metre quadrat en una hora i de fins a 150 litres en dotze hores. Però és a Alacant, on l’alerta és groga, on s’han produït les primeres petites inundacions en poblacions com ara Dénia i Xàbia.

A Catalunya també s’esperen fortes precipitacions, i Protecció Civil ha activat l’alerta del pla Inuncat per inundacions. La previsió és que les pluges s’intensifiquin aquesta tarda, però el "moment més crític" s’espera que sigui divendres al matí i es preveu que s’arribin a acumular  100 litres per metres quadrat en 24 hores al terç sud, especialment a les comarques del Baix Ebre i el Montsià, tot i que podria arribar també a Tarragona.

Classes suspeses

Així doncs, almenys una desena de municipis de la província de Castelló han decidit suspendre aquest dijous i demà divendres les classes en previsió que es produeixin fortes precipitacions.

Els municipis que han confirmat que no obriran els centres educatius són Castelló, Vila-real, Peníscola, Vinaròs, Benicarló, Alcossebre, Alcalà de Xivert, Moncofar, la Vall d’Uixò, Almenara i Almassora.

Els ajuntaments han activat els plans locals d’emergència i a partir de les 12.00 o les 13.00 hores han acordat suspendre les classes als centres escolars, així com a les instal·lacions esportives i culturals.

També la Universitat Jaume I ha anunciat que suspèn des de les 15 hores d’aquest dijous la seva activitat acadèmica. Als municipis costaners del nord s’han suspès les classes des d’avui, ja que ahir es va rebre una comunicació de la Conselleria d’Educació que els instava a fer-ho, segons han assenyalat fonts de l’Ajuntament de Peníscola.

La cancel·lació afecta les jornades lectives d’aquest dijous 18 i el divendres 19 d’octubre durant tota la jornada, de manera que està previst que fins al dilluns 22 no es reprenguin les classes amb normalitat.

Durant el matí, alguns municipis de València han anunciat també que suspendran les classes des de primera hora d’aquesta tarda.

Dispositiu especial

Però hi ha més mesures en marxa. Castelló ciutat ha activat per primera vegada des de la seva creació fa un any el Pla Territorial d’Emergències, i el consistori que dirigeix Amparo Marco ha suggeritals veïns de la zona de la Marjaleria que es traslladin preventivament a cases de familiars o amics.

A Peníscola s’han obert canals al mar per donar sortida al torrent i evitar l’acumulació d’aigua que les fortes precipitacions que s’esperen puguin provocar. Diversos municipis, com Vila-real, han establert un operatiu especial, en aquest cas compta amb 16 agents de servei durant tota la jornada, així com amb una borsa d’emergència amb 10 agents més i amb l’equip operatiu de Protecció Civil per atendre qualsevol incidència que pugui sorgir.

El Vila-real ha suspès els seus entrenaments a l’estadi de La Ceràmica per preservar la gespa de cara al partit de dissabte vinent contra l’Atlètic de Madrid.

A Almassora tancaran els centres educatius a partir de les 15.00 hores i la piscina municipal, el pavelló poliesportiu la Garrofera i els camps de futbol José Manuel Pesudo i la Garrofera també tancaran des de les 16 hores fins a les 16 hores de demà divendres.

De fet, la Federació de Futbol del País Valencià ha emès un comunicat en què anuncia que suspèn totes les competicions d’aquest cap de setmana des de la categoria prebenjamí fins a la cadet.

València tanca els parcs

A València, la pluja ha fet acte de presència a les 10.00 h tocades i l’ajuntament ha tancat al públic els parcs i jardins de la ciutat que estan envoltats per una tanca per la situació d’alerta taronja per pluges emesa per l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). 

La regidora de Parcs i Jardins, Pilar Soriano, ha explicat que en vista de les previsions i l’alerta per pluja "la prioritat màxima és la seguretat de la ciutadania", segons un comunicat remès pel consistori valencià.

Recomanacions

L’ajuntament de la capital valenciana recomana a la població "no quedar-se en espais poblats d’arbres i circular amb precaució mentre duri la situació d’alerta taronja" i ha anunciat que hi haurà brigades de guàrdia per col·laborar amb la resta de serveis municipals.

La Diputació de València ha recomanat també no circular per uns cinquanta trams de la xarxa de carreteres provincials, els més propensos a inundar-se.

A Catalunya, Protecció Civil ha recomanat "extremar les precaucions" en activitats a l’aire lliure, barrancs, rius i rieres, que es poden convertir en zones "extremadament perilloses". També ha advertit del perill d’aparcar cotxes en zones inundables o torrents secs, i ha advertit de possibles inundacions de baixos ala Sénia i Ulldecona.

A la resta del territori

Notícies relacionades

La unió de dues borrasques, una que evoluciona des del Mediterrani i una altra des de l’Atlàntic, provocarà a partir d’aquest dijous i almenys fins diumenge una situació d’inestabilitat i humitat a la Península i les Balears, on es produiran precipitacions fortes o molt fortes i persistents, així com tempestes.

El portaveu adjunt de l’Aemet, Rubén del Campo, ha avisat que, a més del País Valencià i Catalunya, el risc també és important a les illes Balears i a Terol.

Temes:

Pluges