ATENCIÓ A LA INFÀNCIA

La Generalitat nega les xifres oficials de menors immigrants tutelats que valida el Govern

El Ministeri de Sanitat assegura que s'han atès 1.074 joves i el Govern ho eleva fins a 2.800

Catalunya només rebria dos dels 40 milions estatals destinats a l'atenció a aquest col·lectiu

zentauroepp45192947 barcelona 25 9 2018  menores sin acompa ar en la comisaria d180925195419

zentauroepp45192947 barcelona 25 9 2018 menores sin acompa ar en la comisaria d180925195419 / GUILLEN SANCHEZ

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Estupefacció. I una mica de ràbia i frustració. El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha desmentit aquest dimecres les xifres oficials de menors immigrants tutelats a Catalunya, unes dades que el Govern va rebre dilluns i que no comparteix en absolut. Sobre la taula, els 40 milions que l’Estat té previst destinar a l’atenció a aquests nanos a tot Espanya i que es repartiran en funció dels joves tractats a cada regió. El Govern diu que a aquest costat de l’Ebre n’han arribat 1.074. La Generalitat afirma que han sigut gairebé el triple. 

Fonts del Govern comparteixen la seva sorpresa davant de les dades recollides pel Ministeri de Sanitat. Segons aquestes xifres, facilitades per la Conselleria, a tot Espanya, fins al 30 de setembre, s’ha tutelat un total d’11.174 menors. El 9,6% corresponen a Catalunya, mentre que Andalusia, amb 5.621, n’absorbiria el 50,3% del total. Així la coses, i amb aquests 40 milions per repartir, al Govern li toquen dos milions d’euros, una xifra que la Generalitat considera "completament insuficient". Un portaveu de Treball, Afers Socials i Famílies assegura que la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) ja ha atès a aquest any 2.800 menors sense referents familiars

Un portaveu de Sanitat assegura que el decret encara no està tancat i admet que existeixen "discrepàncies" amb algunes autonomies que podrien "condicionar l’assignació econòmica", informa Manuel Vilaseró. Malgrat això, recorda que les xifres es basen en la informació que recull el Ministeri de l’Interior a partir de les mateixes dades enviades per les diferents comunitats. 

Qüestió geogràfica

Notícies relacionades

Les mateixes fonts apel·len a una revisió del registre d’aquests joves. És així com s’entendria l’elevat nombre d’Andalusia, que té una explicació purament geogràfica, ja que la immensa majoria arriben a les seves costes després de creuar l’Estret de Gibraltar. Al ser inscrits en aquesta regió, computen com a tutelats de l’autonomia, sense tenir en compte que molts viatgen a altres llocs d’Espanya. De fet, tampoc coincideixen les xifres del 2007. Mentre Sanitat parla de 805, el Govern eleva la xifra fins a 1.499, aportant, en aquest cas, el còmput mes a mes de les arribades.

El conseller del ram, Chakir el Homrani, ja va avançar fa un parell de setmanes en una compareixença en el Parlament que el seu departament, davant de l’al·luvió d’arribades de menors no acompanyats a Catalunya, havia incrementat la partida a l’atenció d’aquests joves en uns 68 milions d’euros. La meitat ja se l’havien gastat. L’altra part està previst que vagi caient abans de final d’any. L’anunci el va realitzar després de la polèmica dels joves dormint en comissaries davant de la falta d’espai en centres de la DGAIA. Respecte al repartiment d’aquests 40 milions estatals, el Govern té previst posar-se en contacte amb Sanitat per intentar que revisi tant les xifres de tutelats com la partida econòmica que hauria de rebre la Generalitat.