GUARDÓ INTERNACIONAL

L'espanyola Verónica Casado, designada millor metgessa de família del món

La doctora, que exerceix a Valladolid des de fa 30 anys, ja havia distingida prèviament amb els premis europeu i iberoamericà en aquesta especialitat

zentauroepp45475738 graf7133  madrid  15 10 2018   fotograf a de archivo tomada 181015190952

zentauroepp45475738 graf7133 madrid 15 10 2018 fotograf a de archivo tomada 181015190952 / Juan Martin Misis

2
Es llegeix en minuts
Efe / Valladolid

L’espanyola Verónica Casado ha sigut designada millor metgessa de família del món, un guardó que recollirà el pròxim dissabte a Seül, després d’haver sigut distingida prèviament amb els premis europeu i iberoamericà de l’especialitat.

L’Organització Mundial de Metges de Família (WONCA, per les seves sigles en anglès) li ha concedit el premi Doctor Cinc Estrelles a aquesta metgessa que exerceix a Valladolid, on aviat complirà trenta anys de professió i docència.

Aquest premi reconeix un metge de família per la seva feina, com a proveïdor d’assistència amb una visió integral però també per la seva manera de prendre decisions i actuar en equip.

És la primera vegada que s'atorga una metgessa de família espanyola i anteriorment el van rebre una doctora ugandesa el 2016, una nord-americana el 2013 i de forma conjunta dues de Trinitat i Tobago i el Canadà el 2010.

Maltractada per la crisi

En declaracions a Efe, Verónica Casado ha dit que el dia a dia d’un metge de família "a Espanya és difícil", ja que la crisi "l’ha maltractat bastant" en finançament, que és la base de la sanitat.

"Has d’estar enamorat del que fas, que t’agradi la feina, que és dura i que fa que de vegades arribis a casa trencada, després de situacions de salut dures", explica la doctora Casado que treballa al centre de salut de Parquesol.

Per a això es requereixen molts coneixements i habilitats però també grans dosis d’"humanisme, de professionalitat, d’ètica, de bona comunicació", assenyala.

Segons la seva opinió, la sanitat és com els castells humans catalans, on la base, que ha de ser molt potent per sostenir la resta de l’edifici, l’ocupa l’atenció primària, el metge de família.

I el finançament ha baixat, i si l’atenció primària tenia el 18% de la despesa només té el 14, i si hauria de tenir la meitat dels metges del sistema es queda en el 3%, i no "es contracten metges" per a substitucions amb "jornades sobresaturades" i "no es fidelitza", lamenta.

Ella té 1.600 targetes sanitàries, amb 35 o 40 pacients al dia, que en èpoques d’epidèmies, com l’anual i pròxima de la grip, es pot convertir en 50 o 60, "una barbaritat", adverteix.

"És com si vas a un taller de reparació i et diuen que en sis minuts t’han de mirar el cotxe", quan això no és possible si el pacient és diabètic, hipertens i gran.

Notícies relacionades

Es defineix com "una metge de persones", ja que s’ocupa del fetge, del cor, del refredat, però dins de "tota la persona, inclosa la seva família i el seu context social".

Casado dedica el guardó als "excel·lents metges de família" que hi ha a Espanya, i als equips amb els quals ha treballat, i malgrat haver guanyat "el mundial" de la professió, no passarà, com li va suggerir un dels seus pacients que hauria de passar, que se celebri a les fonts de la ciutat i al país de forma multitudinària.