ALERTA METEOROLÒGICA

Activat el pla Inuncat pel risc de pluges intenses a Catalunya

Les precipitacions poden superar els 40 litres per metre quadrat en només mitja hora

Protecció Civil recomana als qui han marxat al pont que avancin el retorn

inuncat

inuncat

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Pendents de l’arribada de les restes de l’huracà 'Leslie' a Catalunya, la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat ha activat aquest diumenge el pla Inuncat pel risc d’inundacions a causa les fortes precipitacions que s’esperen a partir de migdia. El Servei Meteorològic ha enviat així mateix diversos avisos, tant per aigua acumulada com per pluges intenses, vent i estat del mar.

A Barcelona, l’ajuntament  ha activat els plans d’emergència per vent, inundacions i estat del mar. S’ha prohibit l’accés als espigons i banyar-se a les platges.

► El 'Leslie' arriba a Espanya: últimes notícies en directe

El 'Leslie' arriba a Espanya: últimes notícies

Segons les previsions, els xàfecs seran especialment intensos entre les 12 hores i les 18 a les comarques de la Terra Alta, el Baix Ebre i el Montsià. S’espera que puguin caure fins a 40 litres per metre quadrat en només 30 minuts. A partir de les sis de la tarda, les intenses pluges es desplaçaran al nord i afectaran més comarques: La Ribera d’Ebre, el Priorat, el Baix Camp, la Conca de Barberà, l’Alt Camp, el Baix Penedès, l’Anoia, l’Alt Penedès, el Garraf i el Baix Llobregat, on el Meteocat considera que hi ha risc "molt alt". A la resta de comarques catalanes, el risc serà alt o moderat.

També està activat un avís per vent, pràcticament a tot Catalunya) i mal estat del mar, sobretot a partir de les sis de la tarda.  

Dilluns, el risc molt alt es desplaça a les comarques de Girona.

Alerta amb els passos subterranis

El subdirector de gestió d’emergències de Protecció Civil, Sergi Delgado, ha recomanat als ciutadans que hagin sortit de pont que avancin el retorn per evitar problemes a la carretera. "Avui és un dia que si podem avançar la tornada al migdia o a primera hora de la tarda, serà millor", ha explicat a l’ACN.

Delgado ha advertit que les pluges poden provocar "afectacions" a la carretera, inclosos "talls i alguna petita inundació" a les vies, especialment al litoral i al prelitoral.

Notícies relacionades

El càrrec de Protecció Civil ha recomanat també fer atenció a possibles inundacions en zones urbanes, especialment en passos subterranis, i que evitin les zones on hi hagi crescudes de rius o rieres. "Pensem que aquestes pluges, que són molt intenses, poden produir afectacions en carrers, baixos o garatges", ha explicat Delgado, que ha recordat que l’aigua amb força "pot arrossegar una persona", com es va poder veure aquesta setmana a Tarragona, quan dues dones van caure per la força de les pluges.

"No baixem al soterrani, no creuem passos soterrats, sota les vies o zones ferroviàries, perquè la profunditat pot ser important i ens pot dificultar la sortida", ha advertit. "En l’entorn natural, la crescuda de rius i rieres requereix especial atenció, i hem d’evitar travessar-los", ha afegit.