SORPRENENT DEMORA

18 dies esperant a ser enterrat

Un veí de Barcelona sense recursos econòmics passa tres setmanes a Sancho d'Àvila sense que ningú assumeixi el cost del seu sepeli

zentauroepp42764376 sancho de avila181011212551

zentauroepp42764376 sancho de avila181011212551 / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts
Carme Escales

El mes de juny passat, l’Ajuntament de Barcelona presentava el decret que estableix les condicions d’accés a enterraments gratuïts i bonificats per garantir l’accés universal a les persones amb pocs recursos que no poden assumir-ne el cost.

Ferran Catà Pastells les complia. Havia conegut en primera persona l’avís de desnonament, ja quela seva escassa pensió amb prou feines li arribava per pagar un lloguer de renda antiga, de l’any 35, al barri barceloní de la Sagrada Família. Solia demanar ajuda per menjar als únics parents amb qui comptava, una cunyada i dos nebots que, sense massa recursos, contribuïen en el que podien. Fa vuit anys, el diagnòstic d’un càncer d’intestí el va obligar a passar per diverses intervencions quirúrgiques. Els serveis socials li portaven el menjar a casa, fins que el juny passat va ingressar al’Hospital Duran i Reynals de l’Hospitalet de Llobregat, en el marc d’un programa d’investigació sobre el càncer. Allà moria la nit del 23 de setembre passat, als 71 anys.

L’endemà, i després de l’avís a aquests parents més propers, els serveis funeraris de Mémora van traslladar el cos de Ferran Catà a les instal·lacions del nou tanatori de Sancho d’Àvila a Barcelona, on està des d’aleshores. 18 dies a l’espera del document que certifiqui que la seva falta de recursos li dona dret a un enterrament sense cost, del qual, segons la llei, s’han de fer càrrec els Serveis Funeraris de Barcelona. La demora en aquest cas no s’explica. Mentre fonts de Mémora assenyalen que han fet el possible per desencallar el procés, i així els consta també als familiars que sí que diuen haver-se sentit “recolzats per ells", els nebots del difunt asseguren que la seva mare “des de l’endemà a la defunció, dia sí, dia no, ha estat trucant per telèfon als serveis socials de l’ajuntament intentant que la passessin amb la treballadora social que portava el cas del nostre oncle, però només aconseguia que li diguessin que li passaven nota i que ja li trucaria. Però la trucada no es va produir”.

Notícies relacionades

Fins aquest dijous, quan poc després que EL PERIÓDICO DE CATALUNYA s’interessés per aquest cas, la cunyada de Ferran Catà va rebre una trucada de Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona. Fonts del consistori van assegurar que “Serveis Socials no havia tingut coneixement de la petició del document per poder procedir a fer l’enterrament fins aquest dijous i quan ho han sabut han actuat immediatament i ho han resolt”.

Segons fonts de Mémora, l’any passat es van realitzar una mica més de 300 enterraments sense cost de persones sense recursos a la ciutat de Barcelona (gairebé un per dia), una xifra similar a la que s’espera arribar a finals d’aquest any.