reglamentació

Via lliure de la UE a l'IVA reduït per a llibres i publicacions digitals

Els ministres d'Economia i Finances permetran equiparar la fiscalitat a l'aplicada als formats en paper

Un lector consulta el llibre electrònic ’101 recetas fáciles...’ en un iPad.

Un lector consulta el llibre electrònic ’101 recetas fáciles...’ en un iPad. / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

Després de mesos de reserves i intents fallits a causa de la negativa de la República Txeca a aixecar el seu bloqueig, els ministres d’economia i finances de la Unió Europea (Ecofin) han aconseguit aprovar aquest dimarts la nova normativa que permetrà als Estats membres aplicar un IVA reduït, fins i tot de zero, a llibres i publicacions digitals, com diaris i revistes. Dit d’una altra forma, el Govern espanyol té des d’avui via lliure de la UE per aplicar a ‘e-books’, diaris o revistes digitals un IVA del 4% en lloc del 21% que estan obligats a abonar actualment.

Es tracta d’una demanda històrica que des de fa dos anys havia xocat contra el mur de la unanimitat que exigeixen les reformes en matèria de fiscalitat a la UE. La proposta ha sigut adoptada sense discussió, ja que el govern txec va aixecar finalment les seves reserves la setmana passada. Fins ara, aquest Executiu condicionava el seu recolzament a tancar en paral·lel un acord sobre una altra reforma que consideren vital per lluitar contra el frau fiscal, com és aplicar de manera generalitzada la inversió del subjecte passiu de l’IVA.

Les negociacions de les últimes setmanes entre París, un dels principals impulsors i defensors de la proposta, i Praga van permetre eliminar els últims obstacles, el que significa que ja no hi ha impediments perquè els governs europeus que així ho desitgin equiparin l’IVA entre el paper i les publicacions digitals. “Els Estats membres podran aprofitar aquesta oportunitat per aplicar tipus reduïts a les publicacions electròniques”, tot i que “alhora no suposa una obligació. Són els Estats membres els que han de decidir si aplicaran un tipus reduït o no”, ha explicat el vicepresident de la Comissió, Valdis Domvrovskis.

Del 21% al 4%

Notícies relacionades

Fins ara, la normativa actual no permetia aplicar el mateix tipus d’IVA a les publicacions electròniques i a les de paper. Les primeres estan subjectes a Espanya a un tipus del 21% (del 15% en la majoria d’Estats membres) en lloc del 4% que s’aplica al paper (tot i que es pot arribar a aplicar un superreduït del 0%). Fins i tot el Tribunal de Justícia de la UE va arribar a sentenciar contra França i Luxemburg per adoptar normatives que permetien aplicar un IVA reduït de manera unilateral.

Arran de les dues resolucions, la Comissió Europea va presentar a finals de desembre del 2016 una proposta per fomentar el comerç digital i adaptar la realitat tributària al nou model econòmic. Lluny de volar amb rapidesa, la proposta va xocar amb els interessos d’alguns estats membres que van començar a vincular aquesta reforma a altres expedients. Després de diversos intents, l’acord ha sigut finalment possible, cosa que significa que els països que així ho desitgin podran rebaixar l’IVA a les publicacions digitals. “Ha sigut una lluita d’anys. És una bona notícia per a la llibertat de premsa i les llibertats a Europa”, ha resumit el ministre de finances luxemburguès, Pierre Gramegna