Des dels anys 90

El dalai-lama coneixia els abusos sexuals de mestres budistes

El líder religiós assegura que estava al corrent de les acusacions contra Sogyal Rimpoché, un dels mestres budistes més coneguts i polèmics

El líder espiritual dalai-lama.

El líder espiritual dalai-lama. / Rafiq Maqbool (AP)

1
Es llegeix en minuts

El líder religiós tibetà dalai-lama ha reconegut per primera vegada que estava al corrent dels abusos sexuals per part de mestres budistes "des dels anys 90" i que el 1993 ja va discutir el tema amb líders budistes occidentals.

En una entrevista amb diversos mitjans neerlandesos, el dalai-lama va afirmar que els testimonis i històries que quatre víctimes holandeses i belgues li van fer arribar divendres passat en una trobada sense precedents a Rotterdam "no són nous" per a ell, perquè "ja sabia totes aquestes coses" des de fa diverses dècades.

A més, va especificar que estava al corrent de les acusacions contra Sogyal Rimpoché, un dels mestres budistes més coneguts i polèmics, acusat des de 1992 de tota mena d’abusos als seus alumnes en diferents centres de retir a Europa, especialment alsud de França, país que l’està investigant per aquesta qüestió.

Víctimes menors d’edat

El líder espiritual tibetà va reiterar que l’"autodisciplina és important" per als mestres i que les víctimes d’aquestes vexacions "han de fer públiques" les seves històries, assenyalant la identitat del seu agressor, perquè així "els mestres estiguin preocupats per si són humiliats" en públic.

Notícies relacionades

El dalai-lama, premi Nobel de la pau el 1989, es troba en una visita de quatre dies a Holanda, en què està previst que ofereixi diverses xerrades i discursos sobre ensenyaments budistes.

A Holanda, on hi ha entre 50.000 i 65.000 budistes, alguns dels estudiants eren menors d’edat quan van ocórrer els abusos, que no es van limitar a un sol temple i es van registrar des dels anys 70, segons una investigació de la televisió holandesa NOS.