Els auditors europeus avisen que la norma sobre qualitat de l'aire no ofereix prou protecció

El Tribunal de Comptes Europeu recomana actualitzar la directiva europea i millorar la informació dels ciutadans

Vista de Barcelona, tapada per la pol·lució, el 2013.

Vista de Barcelona, tapada per la pol·lució, el 2013. / DANNY CAMINAL

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez / Bruselas

Cada any més de 400.000 persones moren prematurament a la Unió Europea a causa de malalties i dolences relacionades amb la contaminació atmosfèrica, amb un cost multimilionari per a les arques públiques. La normativa i les polítiques europees han contribuït en els últims anys a reduir les emissions contaminants, però els progressos són dispars i hi ha Estats membres que incompleixen les normes de la UE o no han pres mesures suficients.

L’avís figura en un informe publicat aquest dimarts pelTribunal de Comptes Europeu sobre la contaminació atmosfèrica, tot i que l’alerta no és nova. Dels 28 Estats membres només n’hi ha vuit que no tenien (a data d’abril) obert cap procediment d’infracció per haver incomplert la directiva sobre la qualitat de l’aire. És el cas d’Estònia, Irlanda, Croàcia, Xipre, Lituània, Malta, Holanda i Finlàndia. La resta d’Estats membres, inclosa Espanya, s’enfronten a requeriments de Brussel·les o dictàmens motivats. En el cas espanyol, concretament, a dos per haver superat els límits tant en matèria de partícules suspeses com de diòxid de carboni.

Notícies relacionades

“El control exercit per la Comissió té els seus límits”, i fins ara no han aconseguit garantir que “els Estats membres compleixin els límits de qualitat de l’aire establerts en la directiva”, alerten els auditors. El document recorda que les normes sobre qualitat de l’aire són de fa gairebé vint anys, que algunes són menys estrictes que les de l’Organització Mundial de la Salud i que hi ha el risc que s’hagi subestimat la contaminació atmosfèrica al no haver-se controlat als llocs adequats. “Amb freqüència els plans de qualitat de l’aire no han generat els resultats previstos”, asseguren.

Entre les seves recomanacions per lluitar amb més garanties contra el que consideren “un problema apressant per a la salut pública” reivindiquen una actualització de la directiva sobre qualitat de l’aire, que data de l’any 2008, prioritzar la política sobre qualitat, millorar la conscienciació i la informació entre els ciutadans i que la Comissió Europea posi en marxa mesures més eficaces.

Temes:

Unió Europea