PER APRIMAR-SE

Un estudi assegura que les dietes sense carbohidrats són perilloses per a la salut

Sosté que incrementen a llarg termini el risc de mort prematura, infarts i càncer

zentauroepp40562898 mas periodico hidratos de carbono espagueti180828101222

zentauroepp40562898 mas periodico hidratos de carbono espagueti180828101222

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les dietes baixes en carbohidrats seguides en règims per perdre pes no són segures i plantegen riscos per a la salut, per la qual cosa s’han d’evitar, segons un nou estudi presentat aquest dimarts a Munic (Alemanya).

Els riscos estan relacionats amb una incidència de mort prematuramés gran, malalties coronàries, infarts fulminants i càncer, ha indicat un dels autors de l’estudi, el professor Maciej Banach, de la Universitat Mèdica de Lodz, a Polònia.

"Hem trobat que la gent que ha consumit una dieta baixa en carbohidrats presenten un risc més elevat de mort prematura. També augmenta el risc en causes individuals de mort, incloses malalties coronàries, infarts fulminants i càncer", ha dit Banach.

"Aquestes dietes s’han d’evitar", ha afegit l’expert polonès en relació amb els resultats de l’estudi, en el qual es van prendre dades de 24.825 persones entre els anys 1999 i 2010 dins de l’Enquesta Nacional de Salut i Examen Nutricional dels Estats Units.

Els autors de l’estudi, donat a conèixer durant la reunió de la Societat Europea de Cardiologia, que es reuneix a la capital bavaresa, recorda que les dietes baixes en carbohidrats s’han recomanat per baixar de pes.

Aquesta recomanació segueix la constatació que l’obesitat està relacionada amb diverses malalties cròniques, com les cardiovasculars, la hipertensió, la diabetis tipus 2 i el càncer.

Comparats amb els participants en l’enquesta que havien consumit dietes amb més carbohidrats, els que van seguir els plans amb menys carbohidrats van presentar un 32% de més risc en tots els casos de mort durant un període de seguiment de 6,4 anys.

El risc de mort per malalties coronàries, cerebrovasculars i càncer va augmentar en un 51%, un 50% i un 35 %, respectivament.

A curt i a llarg termini

Banach ha indicat que les dietes baixes en carbohidrats "poden ser útils per perdre pes a curt termini, baixar la pressió arterial i millorar el control de la glucosa en sang”. “Però el nostre estudi suggereix que a llarg termini estan relacionades amb un augment del risc de mort per qualsevol causa i de les morts per malalties cardiovasculars, cerebrovasculars i càncer", ha afegit.

Notícies relacionades

Respecte a les raons que vinculen les dietes baixes en carbohidrats amb el risc més gran de mort, Banach ha recordat que ja es coneix la relació entre la proteïna animal, especialment la carn vermella i processada, i un augment del risc de càncer.

"El consum reduït de fibra i fruita i un augment de la de proteïna animal, colesterol i greix saturat en aquestes dietes hi pot exercir un paper rellevant. També hi pot haver una influència en les diferències en minerals, vitamines i fitoquímics", va agregar.

Temes:

Obesitat Dietes