Abusos a l'Església:

El Papa, sobre les acusacions d'encobriment: "No en diré ni una paraula"

Francesc resta credibilitat al document de l'exnunci als Estats Units

zentauroepp44790820 pope francis speaks with the media onboard a plane during hi180827122434

zentauroepp44790820 pope francis speaks with the media onboard a plane during hi180827122434 / POOL

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El papa Francesc ha assegurat aquest diumenge que no dirà "ni una paraula" en relació amb les acusacionsd’encobriment d’abusos sexuals abocades contra ell i ha insistit que el document presentat per l’exnunci de la Santa Seu als Estats Units, Monsenyor Carlo Maria Viganò, que ha demanat la seva renúncia, "parla per si sol".

En aquest sentit, el pontífex ha instat els mitjans de comunicació a llegir el document i decidir després si té o no credibilitat. En una carta d’11 pàgines que va ser publicada aquest diumenge per alguns mitjans de comunicació, l’arquebisbe Viganò va fer públiques les seves acusacions contra el pontífex i, a més, va suggerir que altres membres de la Cúria han encobert les acusacions contra el cardenal nord-americà.

"He llegit aquesta declaració aquest matí. La vaig llegir i diré sincerament que he de dir això, a vostè [el periodista] i a tots els que hi estiguin interessats: llegeixi el document amb deteniment i jutgi vostè mateix", ha declarat el pontífex.

"No diré ni una paraula sobre això. Crec que la declaració parla per si sola i té prou capacitat periodística per arribar a les seves pròpies conclusions", ha manifestat.

Viganò va donar a conèixer el document durant la visita del Papa a Irlanda. En el text, acusa un gran nombre de funcionaris del Vaticà d’encobrir el cas de l’excardenal Theodore McCarrick, de 88 anys.

Acusació "creïble i sostenible"

El 20 de juny d’aquest mateix any, l’Arxidiòcesi de Nova York (Estats Units) va revelar que una investigació sobre el presumpte abús sexual de McCarrick contra un menor apuntava que l’acusació era "creïble i sostenible".

McCarrick va ser ordenat sacerdot a finals de la dècada de 1950 i va ser nomenat bisbe auxiliar de Nova York el 1977. El 1981 va ser nomenat bisbe de Metuchen, a l’estat de Nova Jersey. Cinc anys més tard, va ser designat arquebisbe de Newark, al mateix estat.

L’any 2000 es va convertir en arquebisbe de Washington, la capital del país, i va ser nomenat cardenal un any més tard.

Notícies relacionades

Després de l’informe de l’Arxidiòcesi de Nova York, els mitjans de comunicació nord-americans van difondre noves acusacions d’abús sexual o coerció en mans de McCarrick, sent bisbe, a seminaristes i sacerdots joves.

La Diòcesi de Metuchen i l’Arxidiòcesi de Newark van revelar que van rebre informes que asseguraven que McCarrick va estar embolicat en conductes sexuals amb adults, i van resoldre dos casos amb acords financers.