DROGODEPENDÈNCIA

L'alcohol continua sent la droga que més tractament demanda a Catalunya

El segueixen la cocaïna, l'heroïna i el cànnabis, que és l'estupefaent més consumit per adolescents

Les peticions per tractar l'addicció a l'heroïna estan estabilitzades des dels anys 2000

zentauroepp36398449 alcohol180419213031

zentauroepp36398449 alcohol180419213031 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

L’alcohol  és, des de fa 20 anys, la droga que causa més demandes de tractament a Catalunya. L’any passat, un total de 13.716 persones van iniciar tractament per abús o dependència de drogues i, d’aquestes, el 43,39% va ser per consum d’alcohol. Es tracta d’una xifra similar a la d’anys anteriors.

Segons les últimes xifres del Sistema d’Informació sobre Drogodependències (SIDC), corresponents al 2017 i presentades aquest dilluns per l’Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat), més de 6.200 persones van ser ateses pels serveis de reducció de drogodependències, en què s’atenen a qui encara “no volen o no poden” iniciar un tractament per la seva addicció.

“L’alcohol continua sent el principal problema”, ha explicat el secretari de l’Aspcat, Joan Guix, que ha estat acompanyat del subdirector general de Drogodependències de la Conselleria de Salut, Joan Colom. L’alcohol està seguit per la cocaïna (que representa un 22,17% dels inicis per tractament de drogodependències),l’heroïna  (un 12,79%) i el cànnabis (un 12,43%). El tabac, d’altra banda, representa un 3,86% de la demanda de tractaments i, en aquest sentit, l’Aspcat destaca l’“important paper” que els equips d’atenció primària desenvolupen en el tractament del tabaquisme.

A més, la demanda de tractament per cocaïna s’ha incrementat lleugerament a Catalunya en els dos últims anys després de sis de descens gradual, tot i que només el 40% duu a terme el tractament per primera vegada, mentre que fa deu anys el percentatge era d’un 60%.

Quant a l’heroïna, les peticions de tractament estan estabilitzades des dels inicis dels 2000. Actualment, només un 12% dels usuaris inicien tractament per primera vegada, cosa que explica la baixa incidència de noves demandes. I el cànnabis va representar un màxim de sol·licituds de tractament el 2015 però, des d’aleshores, ha anat disminuint.

Diferències per sexes

Les últimes xifres de l’Aspcat reflecteixen que les dones “tendeixen a igualar” els homes en el consum de drogues legals (alcohol i tabac) o aquelles amb “un menor rebuig social” (cànnabis). Més del 75% dels inicis de tractament els van fer els homes, i en el cas del tabac, les dones constitueixen un 45% dels inicis.

Quant al’edat,  el cànnabis és la droga que, majoritàriament, porta als joves a sol·licitar un tractament (29 anys en el cas dels homes i 27 en el de les dones). No obstant, les drogues per les quals es demana tractament en una edat avançada són el tabac (50 anys tant en homes i dones) i l’alcohol (47 anys en homes i dones).

Notícies relacionades

A més, les urgències per consum d’alcohol a la franja d’edat que comprèn entre els 12 i els 16 anys ha disminuït en els últims dos anys i les noies es mantenen amb un major nombre d’intoxicacions per alcohol.

Durant l’any passat, es van distribuir un total de 878.421 xeringues estèrils a través dels 545 punts d’intercanvi. Un total de 3.176 persones van assistir a les 11 sales de consum disponibles i van fer un total de 124.712 consumicions, prop de 16.500 més que l’any anterior.