Assassinat de turista espanyola

Costa Rica assegura que un nicaragüenc indocumentat va ser l'assassí d'Arantxa Gutiérrez

El seu nom és Albin Díaz Hawkings, de 33 anys i es troba detingut en la Direcció de Migració

tortuguero

tortuguero

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’assassinat d’Arantxa Gutiérrez  ha sigut un dels casos que ha commocionat la societat espanyola, però l’Organisme d’Investigació Judicial de Costa Rica (OIJ) va informar que ha resolt aquest cas ocorregut el 4 d’agost passat, ja que va trobar en el cos de la víctima l’ADN de l’únic sospitós detingut.

El director de l’OIJ, Walter Espinoza, ha dit que els exàmens forenses van determinar que al cos hi ha saliva del sospitós, a més de pell a les ungles de la víctima. "Com a conseqüència de l’autòpsia es van aconseguir extreure diversos factors de comparació. No els hem processat tots encara, però sí que aconseguim ubicar saliva al pit de la víctima. La saliva és sotmesa a comparació amb l’ADN de l’imputat i el resultat és que hi ha coincidència", va declarar Espinoza.

El funcionari va assenyalar que "aquestes mostres també han sigut sotmeses a comparació i podem dir de manera absolutament indubtable, que el subjecte va tenir contacte directe amb el cos de la jove assassinada i hi ha l’ADN del subjecte investigat de les mostres extretes sota de les ungles".

Espinoza va detallar també que en l’autòpsia es van recollir mostres de pell sota les ungles de la víctima, que generalment corresponen a accions de defensa d’una persona quan és sotmesa a algun tipus d’atac.

La turista espanyola Arantxa Gutiérrez López, de 31 anys, va morir a Tortuguero, província de Limón (Carib), a causa d’asfíxia i un atac sexual, quan havia sortit a caminar per un sender pròxim al seu hotel el 4 d’agost passat.

Busquen condemnar el presumpte assassí

El sospitós d’aquest crim és un nicaragüenc indocumentat anomenat Albin Díaz Hawkings, de 33 anys, que es troba detingut en la Direcció de Migració per una ordre d’un jutge, a causa de la seva condició migratòria irregular, però ara busquen vincular-lo a procés per l’assassinat d’Arantxa Gutiérrez.

Per a dijous vinent està prevista una audiència en el Tribunal Penal de Pococí, província de Limón (Carib), en la qual la fiscalia demanarà la presó preventiva contra Díaz, després que una setmana abans aquesta petició li fos denegada pel Jutjat Penal de la zona, per falta de proves.

El director de l’OIJ va afirmar que des del punt de vista de la investigació hi ha "moltíssima claredat" sobre el responsable del crim i va dir que l’informe complet forense estarà llest en els pròxims dies per ser entregat al Ministeri Públic.

Compartiran proves amb agents espanyols

“Aconseguim ubicar temporal i espacialment el subjecte en el lloc on va passar l’homicidi, compilem dades testimonials que l’ubiquen al voltant d’on va aparèixer el cadàver" i va assegurar que “la investigació es manté, però si sumem el resultat de laboratori, hi ha una persona que indefectiblement va tenir relació amb el cos, va participar en els fets i va tenir alguna cosa a veure amb l’assassinat".

Notícies relacionades

A més, Espinoza va destacar la tasca de la policia i les autoritats del seu país i va assegurar que han actuat de manera "ràpida i eficient" i han "resolt el cas, amb una base científica indubtable".

El funcionari també va informar que es reunirà amb dos agents especialitzats en homicidis enviats per les autoritats d’Espanya a Costa Rica, a fi de compartir-hi la informació del cas que "ja va ser resolt per l’OIJ".