WEB NEONAZI

Un jutge investiga un nou assetjament a la víctima de 'La manada'

Un web nazi difon un vídeo actual de la jove madrilenya, en què se la veu cantant, rient i esperant un taxi

La gravació es publica acompanyada de comentaris i insults en contra de la noia

zentauroepp44367158 graf2389  sevilla  espa a   18 07 2018   jos   ngel prenda  180807190011

zentauroepp44367158 graf2389 sevilla espa a 18 07 2018 jos ngel prenda 180807190011 / Raul Caro

3
Es llegeix en minuts
L. Rendueles / V. Lozano

Una pàgina neonazi ha penjat a internet unvídeo gravat fa menys de tres mesoson es veu la jove madrilenya víctima de ‘La manada’ passejant de nit per una ciutat,cantant, rient i esperant un taxi. Les imatges, gravades pel seu acompanyant des d’un telèfon mòbil, van acompanyades de textos i al·lusions a la jove, el seu nom complet i la frase ‘Jo no et crec’. El vídeo acaba amb una imatge explícita dels abusos sexuals que va patir la noia per part dels cinc homes sevillans, condemnats a nou anys de presó.

Les imatges van ser penjades al web nazi el 26 de juny. El jutge encarregat del cas, titular del número 38 de Madrid, va rebre el 9 de juliol un informe de la unitat de Ciberdelinqüència de la Policia Nacional en el qual s’assenyala expressament ladifusió d’aquesta gravació, d’un minut i mig de durada. La sentència del cas de ‘La manada’, recorreguda per totes les parts, prohibeix expressament la difusió de dades o imatges de la víctima per constituir delictes contra el seu honor i la integritat moral.

Tot indica que el vídeo va sergravat per l’acompanyant de la jovequan tots dos tornaven a casa una nit. Al vídeo se sent com la noia demana que no la gravi i va rient i cantant, abans de queixar-se que no hi ha taxis per tornar a casa. La gravació de mòbil és recent, segons les investigacions. La cançó amb què tots dos fan broma és ‘El anillo pá cuándo’, de Jennifer López, que va ser publicada a finals d’abril d’aquest any. Sobre les imatges on es veu la víctima rient s’han col·locat frases queposen en dubte la seva versió que va ser atacada.

La víctima de ‘La manada’ ja va patiruna altra campanya de descrèditque va arribar a la contractació d’uns detectius privats que van informar, per exemple, que havia anat a la platja dies després de la violació. El cert és que la jove va acudir allà amb una psicòloga, mare d’un amic seu.

Portal reincident

La pàgina que està difonent aquest vídeo va ser fundada el 2013 als Estats Units per un representant de l’alt-right, l’extrema dreta, supremacista i neonazi. I va recolzar obertament Donald Trump en la seva carrera cap a la Casa Blanca. El 2017, després d’humiliar una dona que va resultar assassinada, Google va anunciar que suspendria la seva difusió al seu servidor. No obstant, no va ser així. I la versió en espanyol és la que està servint ara per difondre la imatge i les calúmnies contra la jove víctima. L’anomenen “grassa indesitjable”, “l’agressora de ‘La manada’” i asseguren que “s’ho va passar bomba” en l’agressió que va patir.

Notícies relacionades

Al maig, l’Associació de Dones Separades i Divorciades de la Comunitat Valenciana va denunciar aquests atacs i va esmentar expressament la pàgina neonazi d’origen nord-americà. Van demanar llavors que es tanquessin aquestes pàgines amb urgència. Fonts del cas remarquen la dificultat de lluitar contra aquests webs d’odi. “Tenen la seva base als Estats Units, cal demanar una comissió rogatòria i allà ens diran que difondre aquest tipus de continguts no és delicte”, subratllen.

Quatre dels cinc agressors de ‘La manada’ esperen en llibertat provisional des del 22 de juny que el Tribunal Superior de Justícia de Navarra resolgui els recursos contra la sentència. El cinquè, Angel Boza, conegut entre ells com ‘El Cadell’, va tornar a presó el 3 d’agost després de robar unes ulleres de sol i sortir fugint d’un centre comercial, colpejant un vigilant jurat.