SEGURETAT VIÀRIA

2,6 milions d'espanyols estarien disposats a barallar-se per una discussió de trànsit

Més de 600.000 conductors catalans admeten haver desafiat alguna vegada un altre conductor a sortir del cotxe

atascosymultas

atascosymultas

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

En plena operació sortida de les vacances, els embussos i el trànsit són una constant a què no tots els conductors responen igual. Segons un estudi de Fundació Línea Directa, 2,6 milions de conductors espanyols, dels quals 534.000 són catalans, reconeixen que s’han barallat o que estarien disposats a fer-ho per una discussió de trànsit. 

Una xifra que augmenta quan la pregunta és si han desafiat alguna vegada un altre conductor a sortir del cotxe: més de 3,2 milions de conductors, gairebé 600.000 a Catalunya, afirmen haver utilitzat el "surt del cotxe si t’atreveixes" en alguna ocasió.

I que encara creix més (6,9 milions d’espanyols i 1,1 de catalans) al ser interrogats sobre si han avançat bruscament un altre vehicle per intimidar-lo, per motiu d’alguna enganxada o per una simple rivalitat a la carretera.

Aquestes són algunes de les principals conclusions de l’estudi ‘Influència de l’agressivitat en els accidents de trànsit’, realitzat per la Fundació Línea Directa en col·laboració amb l’Institut Universitari d’Investigació de Trànsit i Seguretat Viària de la Universitat de València (INTRAS), que assegura que gairebé milions de conductors, 612.000 catalans, circulen amb un alt nivell d’agressivitat i més de 100.000 són autèntics “violents vials” que reconeixen haver causat directament un accident per les seves conductes irresponsables. 

Unes actituds provocadores que, segons l’estudi, multipliquen per 10 el risc de tenir un accident amb víctimes i per 30 el risc de patir un sinistre amb ferits greus. Gairebé 300.000 conductors "molt agressius" reconeixen que es van veure implicats en accidents amb víctimes els últims cinc anys.

Perfil del conductor agressiu

"Home jove, d’uns 32 anys, amb parella, estudis mitjans, amb menys punts al seu carnet i que circula principalment per vies urbanes" és el perfil d’un conductor agressiu. Una persona que, a més, segons l’estudi, reacciona "amb molta més agressivitat" contra les dones i els conductors novells.

Per comunitats autònomes, els murcians i els de La Rioja són els que admeten ser més irascibles al volant, mentre que els gallecs i els extremenys es veuen a si mateixos com els més tolerants al conduir. A Catalunya, el 37% dels seus conductors es reconeixen com a agressius al volant.  

No obstant, si es pregunta al conjunt del país quines comunitats són les menys pacients a la carretera, els madrilenys (51%) i els catalans (12%) són vistos pels altres com els més agressius quan es posen al volant.

Motius de l’agressivitat

Notícies relacionades

El 21% dels conductors a Catalunya atribueix l’agressivitat al cotxe a l’estrès del dia a dia, principalment la feina i la família, mentre que el 14% culpa les maniobres que fan els altres a la carretera i el 13% l’atribueix als embussos.

Quan es dona la situació d’embussos o estrès, els conductors espanyols també reconeixen actuar agressivament perquè "se senten emparats per l’anonimat que els dona la conducció" (41%), ja que no es tornarà a veure amb l’altre conductor i per la sensació de velocitat (27%).