Investigació espanyola

Els supervivents a l'Ebola generen anticossos especials contra el virus

Aquesta troballa és un primer pas per obtenir una vacuna eficaç per a les variants de la malaltia

2
Es llegeix en minuts
Efe

Una investigació espanyola ha constatat que els supervivents a l’Ebola generen uns anticossos "en petita quantitat", denominats "unicorn", que són capaços d’identificar les zones vulnerables del virus i neutralitzar-lo, un primer pas per obtenir una vacuna eficaç per a totes les seves variants.

Han sigut els investigadors del Servei de Microbiologia i de l’Institut d’Investigació de l’Hospital Universitari 12 d’Octubre de Madrid els que han aconseguit aquesta troballa després d’investigar mostres de tres pacients infectats pel virus i que han sigut tractats a Espanya.

L’investigador principal i cap d’aquest servei, Rafael Delgado, ha explicat, en declaracions a la premsa, que l’estudi s’emmarca dins d’una nova estratègia anomenada "vacunologia inversa" per aconseguir vacunes contra alguns agents, bé perquè no n’hi ha, com el cas del VIH, o perquè no són al cent per cent eficients, com el de la grip.

Aquesta estratègia consisteix a descobrir quins són les zones més vulnerables del virus, que generalment estan a la superfície –a les proteïnes que l’embolcallen– i a partir d’allà aconseguir vacunes que siguin capaces d’induir els anticossos que identifiquin aquestes àrees.

Totes les varietats

En aquest cas, han demostrat que en pacients supervivents d’Ebola hi ha anticossos especials en molt petita proporció, però que reconeixen aquestes zones recòndites i més vulnerables del virus, que estan presents en totes les varietats de l’Ebola –en són cinc–.

"Hem pogut demostrar que en aquests pacients hi ha anticossos en petita quantitat, que tenen propietats molt especials, són molt efectius perquè van dirigits contra zones absolutament crítiques per al virus, i tenen una eficàcia molt gran per bloquejar-lo", ha exposat Delgado.

Es tracta de la primera vegada que aquests anticossos "unicorn" es detecten en mostres reals de pacients que han superat la infecció, ja que abans havien sigut identificats en clons creats en laboratoris.

"Aquests anticossos si estiguessin en quantitats més altes segurament serien protectors contra totes les varietats de virus de l’Ebola que circulen. El repte seria induir grans quantitats d’aquests anticossos tan especials mitjançant una vacuna", ha assenyalat Delgado.

Aquesta vacuna, segons ha explicat l’investigador, estaria modificada per "expressar" aquestes zones que són de més vulnerabilitat a la superfície del virus. "Aquesta seria l’aplicació més important", ha assegurat.

En concret, seria mitjançant la modificació de l’embolcall del virus al laboratori i així s’aconseguiria induir una producció més gran d’aquests anticossos "unicorn".

Primer, en ratolins

Delgado ha assenyalat que l’expectativa és aconseguir una vacuna eficaç, però encara s’estan fent "els primers passos", ja que primer s’ha d’investigar en ratolins, uns resultats quepodrien estar llestos en un any.

La investigació ha sigut realitzada en col·laboració amb la Unitat de Malalties Infeccioses de l’Hospital de La Paz, de Madrid, i es publica en un suplement especial de la revista científica 'The journal of Infectius Diseases'.

De manera similar, l’estratègia s’està utilitzant també per avançar en una vacuna universal amb una eficàcia més prolongada en el temps per al virus de la grip i per a una altra contra el VIH, ja que s’ha demostrat, segons Delgado, que existeixen anticossos igualment protectors que reconeixen les regions més vulnerables i amagades del virus.

"Induir aquests anticossos mitjançant vacunes és ara el repte de la vacunologia en el futur", ha insistit l’investigador.

Notícies relacionades

I és que la majoria de les vacunes funcionen per la seva capacitat d’induir la producció d’anticossos que reconeixen i neutralitzen l’embolcall que els virus tenen a la superfície, que és el cas d’algunes de "molt eficaces" com les de l’hepatitis B i el xarampió.

No obstant, en el cas de l’Ebola, la grip i el VIH, un dels seus inconvenients és la variabilitat i capacitat d’aquests virus per "amagar" aquestes àrees més vulnerables del seu embolcall. 

Temes:

Ebola