27 set 2020

Anar al contingut

RESCAT HUMANITARI

Els immigrants de l''Aquarius' ja són a València

Nacho Herrero / València

Miguel Lorenzo

Els immigrants de l''Aquarius' ja són a València
Els immigrants de l''Aquarius' ja són a València

/

Eren les 7.22 minuts del matí quan els primers immigrants rescatats per l’Aquarius fa una setmana davant les costes de Líbia tornaven a trepitjar terra ferma. Descendien del Dattilo, un dels vaixells de la Guàrdia italiana que n’ha transportat 274 fins a València. Encara falten dos vaixells per arribar, l’Aquarius  ha començat a apropar-se a la bocana cap a les 10.30 i el desembarcament pot prolongar-se fins prop de les 16.30 hores. 

El malson marítim ha acabat per a ells i ha començat la segona fase de l’Operació Esperança del Mediterrani en la qual se’ls oferirà atenció mèdica i psicològica per part del personal de la Creu Roja i de la Conselleria de Sanitat i iniciaran un procés de filiació.

“Quan va atracar el vaixell tots van començar a cantar alhora”, va explicar Carmen Moreno, voluntària de la Creu Roja que ha participat en el desembarcament. “Després baixen i et saluden en el seu idioma”, ha assenyalat. La seva companya Fátima Cabello ha explicat que “alguns et diuen ¡Hola! en castellà” i ha reconegut la seva sorpresa per l’ànim amb què arriben malgrat que alguns fa “onze dies” que estan embarcats. “És impressionant que, després de tota aquesta travessia, vinguin somrients i amb ànim. L’arribada posa una mica els pèls de punta”, ha admès.

El permís, de 45 dies

Malgrat que dissabte el ministre de Foment José Luis Ábalos, va explicar que tindrien un permís extraordinari de residència d’un mes, finalment ha sigut de 45 dies, segons ha confirmat Bernardo Alonso, inspector en cap de la comissaria general d’estrangeria i fronteres. Això sí, hi haurà una investigació individual per veure si hi ha alguna raó per suspendre aquest permís. 

També s’està comprovant si hi ha alguna ordre d’expulsió anterior. Alonso ha dit que “teòricament” amb aquest permís poden circular pel territori Schengen però ha augurat que podrien tenir problemes a les fronteres malgrat la documentació que se’ls ha entregat. També ha avançat que se’ls està preguntant si volen anar a França, després de l’oferiment del govern de Macron

L’objectiu dels responsables de l’operació, en la qual participen 2.320 persones, és que un parell d’hores després d’haver baixat a terra, els immigrants comencin a abandonar el port per ser conduïts als centres que ha preparat la Generalitat perquè hi passin les primeres hores. Alguns d’ells ja han abandonat el port i d’altres ho han fet en direcció a centres hospitalaris.

Segons han indicat els responsables de l’operatiu, en el Dattilo hi ha un major nombre d’incidències menors de les esperades, la qual cosa els ha portat a fer alguns canvis al dispositiu. “No és que estiguin pitjor de l’esperat però hi ha més afeccions lleus”, ha explicat. 

A l’‘Aquarius’ viatgen els 106 passatgers més vulnerables (inclosos gairebé un centenar de menors no acompanyats i entre set i nou embarassades), i l’‘Orione’, en el qual viatgen 250 migrants, pot fer-ho cap a les 14.30. Amb tots dos es repetirà el protocol que s’ha seguit amb el ‘Dattilo’ i personal de Sanitat Exterior pujarà, una vegada atraquin, per confirmar que no hi ha raons mèdiques que impedeixin el desembarcament. Després aniran descendint en grups com han fet els del ‘Dattilo’.

Prop de tres-cents periodistes d’un total de més de sis-cents d’acreditats estan seguint el desembarcament en directe. Entre ells hi ha nombrosos italians, ja que l’operació es va posar en marxa una vegada que el govern d’aquell país va tancar els ports als vaixells contractats per les oenagés per rescatar persones en el Mediterrani. L’Aquarius el van contractar Metges sense Fronteres i SOS Mediterranée, que ja han anunciat que tornaran a les costes líbies malgrat la nova política italiana.