CERIMÒNIA SOLEMNE

El Japó recorda les víctimes del tsunami en el 7è aniversari de la tragèdia

Més de 18.000 persones van morir o estan desaparegudes per la catàstrofe

Les seqüeles del desastre nuclear encara manté desplaçades més de 73.000 persones

vvargas42473727 japanese prime minister shinzo abe bows to prince akishino a180311100645 / Shizuo Kambayashi

vvargas42473727 japanese prime minister shinzo abe bows to prince akishino a180311100645
vvargas42470689 a man prays after offering flowers in arahama coastal area w180311100651

/

2
Es llegeix en minuts

El Japó commemora aquest diumenge el setè aniversari del tsunami que va arrasar el nord-est del país i que va provocar l'accident nuclear de Fukushima, les seqüeles del qual encara mantenen desplaçades més de 73.000 persones.

En diversos punts del Japó, i especialment a les zones més afectades pel tsunami, s'ha homenatjat els més de 18.000 morts desapareguts que ha deixat la catàstrofe i s'ha guardat un minut de silenci a les 14.46 hora local (6.46 en horari peninsular), la mateixa en què el terratrèmol de 9 graus en l'escala de Richter va desencadenar la tragèdia.

Igual que en anys precedents, a Tòquio s'ha organitzat al Teatre Nacional una solemne cerimònia en la qual ha participat el primer ministre nipó, Shinzo Abe, i que ha tornat a ser presidida pel príncep Akishino i la princesa Kiko. Tots dos han substituït per segon any l'emperador Akihito -rellevat d'actes oficials després d'anunciar el seu desig d'abdicar- i l'emperadriu Michiko.

"Vull transmetre el meu compromís que el Govern s'esforçarà de manera coordinada per constituir una nació forta i resistent als desastres", ha dit Abe, que ha assegurat que, després de set anys, pot certificar que "la reconstrucció de la regió afectada està mostrant un progrés consistent". No obstant, avui dia més de 73.000 persones continuen desplaçades pels efectes del terratrèmol, el tsunami i l'accident nuclear de Fukushima.

Radioactivitat

Un total de 73.349 persones segueixen allotjades en cases temporals, residències de familiars i centres hospitalaris repartits pel territori nipó, segons les últimes xifres publicades per l'Agència japonesa per a la reconstrucció de la regió nord-est del país.

Després de la crisi nuclear del 2011, les autoritats del país asiàtic van establir zones d'evacuació obligatòria i àrees d'accés restringit al voltant de la central de Fukushima Daiichi, en funció dels nivells de radioactivitat detectats.

Fusió parcial

El fortíssim terratrèmol que es va registrar amb epicentre al mar davant la costa nord-oriental nipona l'11 de març del 2011 va generar minuts després un tsunami que va arrasar poblacions senceres i que va afectar la central nuclear de Fukushima Daiichi.

Notícies relacionades

L'aigua va deixar la planta sense sistemes de refrigeració, cosa que va acabar provocant la fusió parcial dels tres reactors que en aquell moment es trobaven operatius. Això va provocar el segon pitjor accident nuclear de la història després del que hi va haver a Txernóbil (Ucraïna) el 1986.

Des d'aleshores, s'han reobert progressivament aquestes àrees després de completar tasques de neteja descontaminació radioactiva, encara que molt pocs han volgut tornar a les seves antigues cases per por que persisteixi la radioactivitat i perquè han refet la seva vida en altres llocs. Aquest és el cas dels habitants de localitats com Namie i Iitate, situades a entre 10 i 40 quilòmetres de la central i les ordres d'evacuació dels quals van ser aixecades pel Govern nipó l'abril del 2017.