L'ONU reprèn Espanya per no protegir els nens

El Comitè dels Drets del Nen demana que s'allargui la prescripció dels delictes d'abusos sexuals

En un informe, les Nacions Unides mostren la seva "seriosa preocupació" per les retallades pressupostàries

mingovenero-violencia-30

mingovenero-violencia-30 / Mingo Venero

3
Es llegeix en minuts

L’Organització de les Na­cions Unides (ONU), després d’analitzar el grau de compliment per part de l’Estat espanyol de la Convenció dels Drets del Nen, ha elaborat un dur informe que detecta errors preocupants en la protecció de la infància. Considera insuficients les inversions actuals, denuncia que està augmentant la desigualtat i observa greus disfun­cions en el sistema de prevenció de la violència i dels abusos sexuals que pateixen els menors d’edat.

Sobre aquest últim punt, el Comitè dels Drets del Nen de les Na­cions Unides aconsella adoptar mesures concretes per lluitar contra la pederàstia. La primera és «allargar» el temps de prescripció dels delictes sexuals que pateixen els nens. A Espanya, les víctimes disposen d’un temps molt limitat per denunciar els seus agressors. Una anomalia que no existeix en països com els Estats Units o Irlanda i que impedeix sovint que els pederastes siguin jutjats. Això va quedar patent amb el cas Maristes, destapat per la investigació periodística d’aquest diari, en què 11 dels 12 docents que van ser denunciats per exalumnes de dos col·legis religiosos de Barcelona es van salvar de ser jutjats perquè els seus delictes havien prescrit.

REGISTRE ÚNIC DE PEDERASTES

L’informe recomana «la creació d’un registre únic de pederastes» i «millorar» els canals que hi ha perquè els menors s’atreveixin a denun­ciar que estan sent assaltats sexualment, fet decisiu perquè aflori la verdadera magnitud d’aquest problema. Així mateix, l’ONU diu que l’Estat hauria d’investigar «pro­activament» els casos d’abusos sexuals de què tingui constància, perseguir que es jutgi adequadament els culpables i assegurar-se que les sancions siguin apropiades quan siguin ­condemnats.

L’informe també creu que la justícia espanyola hauria de prendre més precaucions per protegir els menors que estan immersos en processos judicials, «reduint els períodes d’espera per testificar» i garantint que aquestes víctimes no tinguin cap contacte amb els adults que han abusat d’elles durant la fase d’instrucció i la celebració de la vista oral. 

L’informe, que es va redactar després d’una sessió celebrada a Nova York el 22 de gener, consta de 17 pàgines, que inclouen 54 punts diferents, com el dedicat a les llacunes existents en matèria de prevenció del maltractament sexual infantil. El document fa constar al Govern espanyol la «seriosa preocupació» per la baixa inversió que dedica a la protecció de la infància. Aquesta aportació «ha sigut inadequada per pal·liar l’impacte negatiu de la greu crisi econòmica i social que va començar el 2008, i ha incrementat els nivells de pobresa i desigualtat».

L’informe denuncia «l’impacte negatiu de les retallades en inversió pública per a la implementació de la convenció, particularment en nens amb discapacitats o en situació de marginalitat (...) i especialment en educació, sanitat, vivenda i protecció social». «Espe­cialment en el nivell autonòmic», on, a més, hi ha «casos de nens que ­viuen en barraques i infravivendes, especialment de l’ètnia romaní i d’origen migrant».

«El comitè està seriosament preocupat perquè els indicadors d’exclusió social, pobresa i desigualtat s’han incrementat mentre la inversió en mesures de protecció social de la infància continuen molt per sota de la mitjana europea», assenyala el document.

Mesures urgents

És per això que el comitè insta Espanya a prendre mesures perquè totes les comunitats autònomes portin a terme una avaluació integral de les necessitats pressupostàries de la infància per redistribuir els recursos per respondre correctament als drets dels nens i incrementar els destinats a educació i provisió de serveis públics.

Vol que l’Estat simplifiqui els procediments perquè les famí­lies amb nens en situació vulnerable puguin accedir a una adequada protecció social en formes diverses, «com ajuda ­econòmica o serveis d’acompanyament», que s’incrementi el personal que rep i tramita aquestes sol·licituds, augmenti la inversió pública per a aquests fins i també la provisió de vivendes i serveis bàsics per a aquestes famílies.

Notícies relacionades

En aquesta línia, demana a l’Executiu que adopti una perspectiva d’infància en l’elaboració dels pressupostos públics, amb partides concretes per a nens en situació d’especial vulnerabilitat que a més estiguin blindades, de manera que es mantinguin en cas de crisi econòmica, desastres naturals o altres emergències. 

Arribar a la mitjana de la UE

La Plataforma d’Infància a Espanya diu que comparteix la preocupació del comitè per l’impacte de les retallades i demana al Govern que «augmenti els recursos destinats a infància fins a arribar a la mitjana de la Unió Europea del 2,4% del PIB». «A més, és necessari que aquest augment de recursos es garanteixi a través d’un acord polític en el marc d’un pacte d’Estat per la infància», explica el president de l’entitat, Adolfo Lacuesta.