ACORD ENTRE EL GOVERN I LA INDÚSTRIA

Les patates fregides tindran un 13,8% menys de sal

Les dosis de sal, sucre i greixos en 3.500 productes es reduiran en una mitjana del 10%

La indústria alimentària i els restauradors tenen un termini de tres anys per canviar les fórmules dels seus productes

jjubierre33686749 barcelona 27 04 2016 economia tema del dia cambios en los h 160629141630

jjubierre33686749 barcelona 27 04 2016 economia tema del dia cambios en los h 160629141630 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

En un termini de tres anys, més de 3.500 productes alimentaris arribaran a les taules i prestatgeries dels comerços amb el 10% menys de mitjana de contingut de sal, sucres afegits i greixos saturats, segons el pla de col·laboració amb els sectors de la indústria alimentària i la distribució i més de 500 empreses que va presentar ahir la ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Dolors Montserrat. 

Aquesta mesura tindrà un gran impacte en el cistell de consum, ja que els productes que hi estan inclosos suposen el 44,5% de l’energia total del consum habitual. Els sucres afegits es reduiran el 10% en la majoria de productes lactis, els derivats carnis, els nèctars de fruita, les salses de tomàquet, les begudes refrescants de llima-llimona i els cereals d’esmorzar amb xocolata; el 18% en les maioneses; del 3,5% al 7,4% en els productes lactis que són considerats com «d’indulgència» (flam, natilles, arròs amb llet), i el 5% en la brioixeria, pastisseries, gelats de gel, pa envasat i salses com ara el popular quètxup.

LES PATATES FREGIDES, EL 13,8% / Pel que fa a la sal, s’haurà de retallar el 16% en els derivats carnis i maionesa, el 5% en el quètxup, el 10% en els plats preparats, tomàquet fregit i aperitius salats (excepte les patates fregides, que hauran de retallar la sal en un 13,8%). Fins i tot les cremes de verdures hauran de ser més sanes i reduir el seu contingut en sal en un 6,7%.

Finalment, el contingut de greixos saturats s’haurà de reduir el 10% en els aperitius salats i els nuggets, el 5% en la resta de derivats carnis i el 5% també en les galetes i brioixeria. Després de la reformulació, el contingut calòric total no podrà augmentar.

«Es tracta d’una de les accions més rellevants que hem portat a terme des del ministeri. Aquest és un pla que marca un abans i després, perquè millorarem la salut de la població i propiciarem una transformació social i empresarial», va assegurar ahir la ministra de Sanitat.

El compromís també afecta els establiments de restauració, que reduiran en un 50% el contingut en els sobres monodosi de sucre i el 33% en els de sal. A més, el sector de les màquines de vending s’ha compromès a adquirir només productes reformulats, augmentar del 30% al 50% l’oferta d’aliments equilibrats i reduir el 15% la dosi màxima de sucre afegit en màquines de begudes calentes.

A més a més del cistell de consum, aquest pla inclou també empreses de càtering, que es comprometran a fer que els menús oferts a les escoles i als hospitals siguin més saludables, ja que augmentaran els plats cuinats a la planxa, es donarà prioritat a les carns magres davant d’altres, es reduiran els productes precuinats o fregits i s’oferiran més llegums, peixos, verdures i fruites de temporada.

ELS OBJECTIUS DEL PLA / La ministra Dolors Montserrat va subratllar que el pla per modificar la composició dels aliments té com a objectiu «afavorir la salut dels espanyols i prevenir les malalties cròniques» així com l’obesitat, que encara que s’ha aconseguit reduir, continua sent un dels principals problemes de salut pública. Els canvis en la dieta, va insistir la titular de Sanitat, són clau per prevenir tres de les malalties cròniques que més afecten la població espanyola: la diabetis, les patologies cardiovasculars i el càncer.

De fet, el consum diari de sal se situa en els 9,8 grams per persona, pels 5 grams que recomana l’Organització Mundial de la Salut (OMS), i encara que la ingesta de sucres afegits s’acosta als límits establerts per aquest organisme (10%), les dades indiquen que el 53,9% dels nens i adolescents la superen.

Notícies relacionades

El projecte també pretén recolzar i fomentar la investigació i desenvolupament de productes que conformin una dieta més saludable; impactar sanitàriament i socialment en el cistell de consum de les famílies amb productes reformulats per aconseguir dietes més equilibrades i consums raonables; afavorir la coordinació d’aquestes mesures amb les diferents administracions i contribuir a nivell europeu a millorar la base científica i la recopilació de dades que impulsin aquestes iniciatives i el seu seguiment.