Una parella llega una herència d'1,5 milions d'euros per investigar el càncer

L'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona destinarà la donació a estudis punters sobre la metàstasi

zentauroepp32167785 barcelona  14 12 15  distritos  joan guinovart  director de 180130151252

zentauroepp32167785 barcelona 14 12 15 distritos joan guinovart director de 180130151252

1
Es llegeix en minuts

L'Institut de Recerca Biomèdica (IRB) de Barcelona ha rebut un llegat de més d'un milió i mig d'euros que, per voluntat expressa dels donants, anirà destinat a recolzar la investigació del càncer i la metàstasi. Es tracta de la primera herència testamentària que rep aquest centre punter d'investigació, donació que prové d'un matrimoni de Barcelona, que ha sol·licitat mantenir-se en l'anonimat.

"Sempre han estat compromesos amb la investigació biomèdica i la salut", ha explicat l'advocat de la família i marmessor testamentari, Jaume Solé Janer. El lletrat ha revelat que el matrimoni "havia realitzat en vida altres donacions a hospitals i a entitats per promoure la investigació i l'assistència social, i la seva impressió sobre l'IRB Barcelona sempre havia sigut excel·lent".

"Durant més de set anys, des del 2009, vam mantenir un contacte constant amb el centre d'investigació, ens vam reunir en diverses ocasions i els donants van visitar els laboratoris. Entenien la investigació en metàstasi com una necessitat i una oportunitat per avançar en el coneixement i millorar la salut, i això els feia molt feliços", ha manifestat, agraït, el director de l'IRB, Joan J. Guinovart.

Segons Guinovart, aquests fons seran clau per accelerar els estudis punters en metàstasi que estan desenvolupant diversos equips científics del centre.

"És una donació molt generosa i és molt rellevant per als centres d'investigació rebre aquests suports de la ciutadania. Detectem una conscienciació creixent sobre la importància de la investigació biomèdica per a la societat", ha afegit Guinovart.

Una pràctica encara escassa

Joan Massagué, actualment president del Comitè Científic Assessor de l'IRB Barcelona i director de l'Sloan Kettering Institute de Nova York, ha destacat la importància de "reforçar amb filantropia la investigació bàsica, no només la clínica, per assegurar l'avanç contra la malaltia en benefici dels pacients i les seves famílies".

A més de l'herència que l'IRB Barcelona acaba de rebre, en els últims anys més persones han comunicat al centre la seva decisió d'incloure'l com a legatari al seu testament.

Notícies relacionades

Segons xifres publicades pel Col·legi Notarial de Catalunya el 2015, l'import de llegats solidaris en testaments a tot Espanya va ser de 115 milions d'euros (33 milions a Catalunya), i un 0,9% del total d'herències d'aquest any incloïen un llegat solidari (un 0,7% a Catalunya).

Per donar a conèixer aquesta opció entre la ciutadania, l'IRB s'ha sumat aquest any a la campanya LegadoSolidario.org amb 22 entitats més sense ànim de lucre.