UN PROBLEMA SOCIAL

Una trentena de joves extutelats dormen al carrer a Girona

L'entitat Girona Acull critica que els nois han de sortir dels centres de la Generalitat al complir els 18 anys

zentauroepp41839968 menores180129170355

zentauroepp41839968 menores180129170355 / Marina Lopez

1
Es llegeix en minuts

Una trentena de joves immigrants dormen al carrer a Girona, segons va denunciar ahir l’entitat Girona Acull, que reclama una solució urgent per a unes persones que van arribar a la ciutat quan eren menors i que, fins a la majoria d’edat, van viure en centres d’acollida de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), dependents de la Generalitat.

Aquesta plataforma de suport i defensa dels drets de les persones immigrants i refugiades ha exigit que s’abordi la situació «ja», en un grup de treball que impliqui les administracions autonòmiques i municipals i les entitats socials. Girona Acull es va reunir amb responsables de la DGAIA per intentar buscar-hi solucions. La Generalitat va al·legar que falten recursos per arreglar el problema.

La plataforma va recordar que els afectats són joves d’origen magribí que fins als 18 anys estan tutelats per la Generalitat i resideixen en centres de menors. «Quan fan els 18 anys i un dia, els expulsen amb només 50 euros i un entrepà», va criticar.

No poden empadronar-se

Un dels portaveus de Girona Acull, Karim Sabni, va reconèixer la gravetat de la situació i va afirmar que «si avui no ho solucionem aquesta nit tornarem a tenir trenta nens dormint en bancs i cantonades».

Segons aquesta entitat, molts joves surten dels centres sense un número d’identitat d’estranger (NIE) i, per tant, ni es poden empadronar ni poden sol·licitar una prestació. «No tenen pis, no es poden empadronar, ni saben on demanar ajudes», va advertir Sadni. Aquest portaveu va apuntar que una solució seria l’existència d’«un programa que els assessorés i els acompanyés», malgrat que la prioritat és trobar-los «un lloc per viure, perquè puguin deixar els carrers».

Notícies relacionades

Un dels joves que es troben en aquesta situació és Younes, que va entrar fa tres anys a Espanya amagat als baixos d’un camió des de Melilla fins a Màlaga. «Avui potser menges i demà no; avui potser tens on dormir i demà no. Aquí no hi tinc amics ni família que m’ajudin», va lamentar el noi, que va deixar el seu país «per construir un futur millor», va dir.