falta de seguretat jurídica

Etiòpia tanca les adopcions internacionals

Una vintena de famílies espanyoles tenen assignació i l'ambaixada treballa des del novembre per resoldre aquests expedients

L'admissió de noves sol·licituds d'adopció d'espanyols es va suspendre temporalment el 2012

cmontanyes489713 etiopia180110161330

cmontanyes489713 etiopia180110161330 / ANTONY NJUGUNA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Parlament d'Etiòpia ha aprovat la llei que prohibeix l'adopció internacional de nens orfes del seu país, una mesura que arriba després de diverses polèmiques en relació amb les garanties del sistema etíop per denúncies sobre abusos físics i fins i tot morts de menors en mans de pares estrangers.

La norma aprovada elimina la possibilitat que els nens orfes etíops siguin adoptats per ciutadans d'altres països i estableix que s'articularan mesures per incentivar l'adopció dins de la mateixa Etiòpia, segons una informació de l'agència xinesa Xinhua recollida per Europa Press.

En aquest sentit, alguns parlamentaris han expressat els seus dubtes durant el debat sobre la capacitat i la disponibilitat de centres a Etiòpia on acollir aquests menors orfes. Actualment, molts d'aquests centres són gestionats per oenagés locals i internacionals.

Els últims espanyols

Al mes de novembre, davant la previsió que s'acabés aprovant aquesta nova llei, el Ministeri d'Afers Exteriors espanyol va afirmar que la vintena de famílies que ja tenien assignat un menor per adoptar a Etiòpia no es veurien afectades per la nova norma i que, en qualsevol cas, l'Ambaixada d'Espanya al país estava treballant per resoldre aviat tots aquests expedients.

Seran les últimes parelles espanyoles que adoptaran a Etiòpia, ja que mentre es dirimia allà l'aprovació de la nova llei, la Direcció General de Serveis per a la Família i la Infància del Ministeri de Sanitat va suspendre "definitivament l'admissió i la continuïtat en la tramitació d'expedients d'adopció internacional" en aquell país per falta de seguretat jurídica.

L'admissió de noves sol·licituds d'adopció d'espanyols a Etiòpia es va suspendre temporalment el 2012 i no s'havia tornat a aixecar. Des d'aleshores només es tramitaven els expedients que ja estaven en curs, però no tots es resolen favorablement. El 2014, la Cort Suprema Federal d'Etiòpia va anul·lar les sentències favorables que avalaven l'adopció de dos nens per part de dos matrimonis espanyols que havien recorregut tot el procés i va declarar no adoptables els menors.

Suspesos els acords

Diversos països han pres la decisió de suspendre els seus acords d'adopció internacional com ha fet ara Espanya, entre ells els Països Baixos, Suïssa, Noruega, França, Dinamarca, Bèlgica, Suècia i Alemanya.

Notícies relacionades

A l'associació Piao, que ha tramitat des del 2004 les adopcions de més de 370 nens etíops, expliquen a Europa Press que el principal problema radica en la falta a Etiòpia d'un sistema públic de protecció de la infància, ja que l'atenció dels nens en desemparament va a càrrec d'organitzacions no governamentals i privades, que són les que gestionen el 95% dels orfenats.

A més, sostenen que la "complexa burocràcia" fa "molt difícil" culminar els processos d'adopció. Si bé indiquen que des de fa uns anys s'ha avançat "molt" en les garanties jurídiques en la fase declaratòria d'abandonament d'un menor en aquest país perquè pugui ser adoptat, també subratllen que això ha generat un augment de les sol·licituds a les quals les autoritats d'aquest país africà no donen resposta.