L'HORA DE LES RESPONSABILITATS

El Govern no admet errors en la gestió de la nevada i carrega contra la concessionària

El PSOE demana el cap del director de Trànsit i tota l'oposició reclama que Zoido comparegui a més de De la Serna

Gregorio Serrano va dirigir l'operatiu des de casa seva a Sevilla mentre el ministre de l'Interior assistia a un partit de futbol

zentauroepp41498705 graf428  sevilla  espa a   06 01 2018   el ministro del inte180108141205

zentauroepp41498705 graf428 sevilla espa a 06 01 2018 el ministro del inte180108141205 / Jose Manuel Vidal

3
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

Davant la tempesta de crítiques de l'oposició, dels afectats i fins i tot de l'empresa concessionària, el Govern central ha seguit aquest dilluns eludint qualsevol responsabilitat pel caos generat en la nevada que va atrapar fins a les 20 hores més de 3.500 vehicles a l'AP-6. L'Executiu només ha canviat l'objectiu de les crítiques. Si diumenge va carregar contra els conductors, per no fer cas de les recomanacions, aquest dilluns ho ha fet contra Iberpistas, la filial d'Abertis que gestiona el tram de peatge.

Tant alguns ministres com el director general de Trànsit, Gregorio Serrano, han insinuat una petició de "disculpes" en nom de "tots els que hàgim pogut fallar", però tot seguit han carregat contra Abertis, "la primera a qui s'ha de demanar explicacions". "On no hi ha hagut problemes és a les autovies dependents de l'Estat i sí en una autopista dependent d'una empresa privada", han assenyalat diversos portaveus fent-se ressò de l'argumentari elaborat pel PP per a l'ocasió.

Anteriors expedients van acabar sense sanció

El Ministeri de Foment ha obert un expedient informatiu sobre l'actuació de la concessionària però els precedents no conviden a l'optimisme. La mesura es pot quedar en una simple cortina de fum si passa com en casos similars en què l'expedient es va tancar sense cap sanció.

Els expedients oberts per la nevada que va atrapar centenars de conductors a l'AP-1 de Burgos el febrer del 2004 i la de l'AP-66 el 2008 entre Lleó i Astúries van acabar amb un arxivament sense sancions. No consta que Foment hagi multat mai cap concessionària per situacions semblants a les del cap de setmana de Reis, ja estigués el Govern en mans del PSOE o del PP.

Abertis respon que va demanar restriccions a temps 

Davant les acusacions del Govern la concessionària ha respost amb contundència, destacant que havia demanat les primeres restriccions al trànsit des d'una hora tan primerenca com dissabte a les cinc de la tarda i deixant entreveure que Trànsit no les havia executat.

La directora general d'Abertis, Anna Bonet, ha admès que a l'empresa li correspon sol·licitar el tancament i l'obertura de l'autopista, però ha precisat que "l'execució és responsabilitat de la direcció general de Trànsit". 

Segons Bonet, l'empresa va sol·licitar des de les 14.00 hores "la restricció dels vehicles pesants per tot el tram" i al voltant de les 17.00 es van demanar "els primers talls preventius per poder netejar la calçada". 

El teletreball de Serrano

Gregorio Serrano s'ha convertit en el blanc de totes les crítiques. Ell mateix ha admès en declaracions a la cadena SER que dissabte va coordinar l'operatiu des del despatx de casa a Sevilla. Tot i utilitzar l'argument que la nevada estava més que anunciada per culpabilitzar els conductors, aquests negres auguris que coincidien a més amb una operació tornada no el van portar a quedar-se a Madrid el cap de setmana. Després de passar la nit despert es va traslladar a la capital diumenge al matí i va comparèixer davant els mitjans cap a les tres de la tarda. Havien passat gairebé 24 hores des que els primers flocs van començar a caure.

El PSOE ha demanat el seu cap per la "desastrosa gestió" i es reserva la possibilitat de demanar les dimissions dels ministres de Foment, Íñigo de la Serna, i Interior, Juan Ignacio Zoido, una vegada escolti les seves explicacions al Congrés. El primer ja ha anunciat que compareixerà aquest dimecres, però no sembla que Zoido estigui disposat a seguir els seus passos.

A més del PSOE, també Ciutadans i Units Podem han demanat les compareixences. Albert Rivera ha avançat que de moment no demanaran cap destitució. "No demanarem cap dimissió abans d'escoltar els ministres. No som com el PP", ha afirmat recordant que Rajoy va demanar la dimissió del ministre de Foment quan era a l'oposició.

Podem demana mà dura amb la concessionària

Notícies relacionades

Units Podem ha exigit a Foment que reclami a Iberpistas l'import del rescat dels vehicles atrapats. També pregunta al Govern si li exigirà que compensi els usuaris afectats.

El màxim responsable de l'operatiu estatal, amb De la Serna, és Zoido. Malgrat això dissabte va assistir al derbi futbolístic Sevilla-Betis mentre milers de conductors es descobrien en una ratera. Tampoc ha comparegut Zoido després de la reunió de coordinació d'aquest dilluns. El seu departament ha remès una nota de premsa.