tràfic de nens

L'Eurocambra insta Espanya a crear una fiscalia per a l'escàndol dels nadons robats

La comissió de peticions del Parlament Europeu reclama que s'aclareixi el que va passar durant i després del franquisme

Aprova una quinzena de recomanacions dirigides al Govern i a l'Església amb mesures per donar resposta a les víctimes

Protesta de l’associació SOS Nadons Robats davant dels Jutjats de plaça de Castilla, el 18 de gener passat.

Protesta de l’associació SOS Nadons Robats davant dels Jutjats de plaça de Castilla, el 18 de gener passat. / Ballesteros (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martínez / Brussel·les

Les primeres denúncies sobre nadons robats a Espanya van arribar al Parlament Europeu fa un lustre. Encara que les competències europees són limitades, l'assumpte no ha passat desapercebut i els eurodiputats de la comissió de peticions de l'Eurocambra acaben d'aprovar un informe en què insten el Govern de Mariano Rajoy a prendre mesures per crear una fiscalia especialitzada i un banc públic d'ADN que faciliti la identificació de possibles víctimes.

"És un pas important en el procés per donar resposta als afectats per l'escàndol", ha valorat la ponent de l'informe, Jude Kirton-Darling, sobre el que va passar abans, durant i després de Franco. Aquesta socialista britànica va liderar la missió d'inspecció a Madrid durant la qual es van reunir amb representants del Ministeri de Justícia, la Fiscalia General de l'Estat, el Defensor del Poble, la comissió de Justícia del Congrés, la Conferència Episcopal i amb metges, experts, periodistes i els mateixos peticionaris.

L'informe, aprovat amb 20 vots a favor i 9 en contra, és el resultat de la visita. Un document que, tot i els intents del PPE per suavitzar-lo, inclou una quinzena de recomanacions en què s'insta el Govern a "prendre la iniciativa", "investigar què va passar" i determinar-ne "els responsables" per tornar la confiança a les víctimes i fer llum sobre aquest escàndol. El PP hi ha votat en contra, segons ha explicat l'eurodiputada Rosa Estarás, per oposar-se a dues esmenes de l'esquerra que només pretenien "criticar les autoritats espanyoles sense motiu".

Una fiscalia més proactiva

Notícies relacionades

El document demana al Govern una investigació "efectiva i eficaç" -sense possibilitat de cap amnistia- i la creació d'un banc públic d'ADN a nivell nacional que permeti creuar dades i ajudi a verificar la identitat de les possibles víctimes de segrest de nadons, amb tests gratuïts i sense ordre prèvia ni d'un jutge ni de la fiscalia. A més, reclama una fiscalia especialitzada, responsable d'investigar les denúncies en detall, el nomenament d'un fiscal especial, una unitat judicial per a investigacions ad hoc, i unificar criteris per evitar que els delictes no siguin jutjats per haver prescrit. També recomanen a la Fiscalia General de l'Estat ser més proactiva, i "actuar d'ofici en aquests casos" per evitar "que la càrrega del procés judicial recaigui sobre les víctimes".

Per últim, el Parlament Europeu demana la creació d'una comissió d'investigació al Congrés que aclareixi si els robatoris van ser casos aïllats o part d'una trama. I insta el Govern i l'Església a facilitar l'accés a documents del registre civil i als registres de naixements dels hospitals, parròquies i congregacions religioses. A les autoritats eclesiàstiques, a més, els demana que reconeguin "la seva possible implicació en la sostracció de nadons i adopcions il·legals" i que demanin perdó a les possibles víctimes com va fer l'Església catòlica en els casos d'adopcions forçades al Regne Unit.

Més fons i un estatut especial

La bateria de recomanacions de l'informe, que serà enviat al president de l'Eurocambra, a la Comissió Europea, al Defensor del Poble Europeu i l'Agència de Drets Fonamentals de la UE, es completa amb una petició de <strong>més fons per a l'oficina de suport a les víctimes</strong> creada pel Ministeri de Justícia, inclosa l'assumpció del cost derivat de l'assistència psicològica, jurídica, informativa i de la protecció social, el reconeixement amb un <strong>estatut especial de víctimes</strong> tant dels pares com dels fills segrestats -inclosa la possibilitat d'una compensació estatal- així com la posada en marxa de <strong>campanyes d'informació</strong> i conscienciació.