EL CAMÍ CAP A LA IGUALTAT

La UPB introdueix una tercera casella en els formularis per identificar el sexe

Els estudiants es podran identificar com a home, dona o com a no binari

Les universitats catalanes només accepten, de moment, el nom desitjat

zentauroepp34192844 universidad171102185141

zentauroepp34192844 universidad171102185141 / Javier Zorrilla

2
Es llegeix en minuts
Aitor Ubarretxena
Aitor Ubarretxena

Periodista

ver +

La UPB, la universitat pública basca, ha acordat introduir un nou marcador en tots els formularis escrits, de manera que on fins ara únicament es distingien dues opcions, home i dona, apareixerà una tercera possibilitat, en què s’indicarà «altres opcions o no binari».

Aquest acord, que busca trencar barreres i que no té antecedents en el món acadèmic espanyol, va ser adoptat pel consell de govern de la UPB. Tindrà efectes a partir d’aquest mateix curs i s’aplicarà a totes les convocatòries o impresos de sol·licitud. Aquesta decisió pionera es va presentar ahir com un pas «a favor de l’acceptació, el foment i la protecció de la diversitat i la pluralitat en una societat on els models d’identitat són cada dia més nombrosos», segons asseguren els mateixos responsables de la universitat.

La UPB ja va aprovar el 2014 el seu segon pla d’igualtat, en què es marcava com a objectiu la igualtat entre les diferents expressions de diversitat sexual, incloent-hi aquelles que «qüestionen o ultrapassen el dimorfisme homes/dones i la norma heterosexual». De la mateixa manera, la UPB va destacar que el Vicerectorat d’Innovació, Compromís Social i Acció Cultural té entre les seves metes «el disseny i la implementació de polítiques per assegurar el compliment de la igualtat entre els membres de la comunitat universitària».

A les universitats catalanes, es manté de moment la doble casella d’home i dona a la documentació escrita, tot i que alguns centres també estan avaluant la possibilitat d’introduir la tercera opció, com la UPB. «Seria el pas lògic després de la implantació, en el transcurs dels últims temps, de diferents protocols per a l’equiparació de gèneres», segons va assenyalar Antonio Madrid, responsable de la Unitat d’Igualtat de la Universitat de Barcelona (UB). La intenció, va indicar, seria portar aquesta mesura a la pràctica abans que finalitzi el mandat de l’actual rector, Joan Elias.

Actualment, va detallar Madrid, «els alumnes de la UB ja es poden matricular amb el nom desitjat, però aquesta mesura només té efectes interns, no davant de tercers, on segueix imposant-se el nom oficial que consta al DNI».  

Transgènere i intergènere

Notícies relacionades

La decisió de la UPB s’emmarca en el moviment iniciat fa anys per defensar els drets de les persones que per diferents raons no s’identifiquen ni com a homes ni com a dones, i que es troben sense espai en el sistema jurídic i fins i tot en la interacció social. En aquest col·lectiu hi trobem les persones transgènere, que neixen amb òrgans genitals que defineixen el seu gènere biològic però que no s’hi reconeixen, i per això en molts casos opten per una transformació física; i les persones denominades intergènere, els  òrgans sexuals interns o externs de les quals no corresponen de manera inequívoca a un gènere biològic. 

En el seu primer pla d’igualtat, la UPB ja va incloure la variable «sexe» en totes les estadístiques, les enquestes i les recollides de dades que es porten a terme a la institució. A més a més, es van portar a terme recomanacions d’usos no sexistes del llenguatge.