Fills de guàrdies civils residents a Catalunya denuncien assetjament escolar

Els menors asseguren que els professors els van assenyalar a classe després dels fets de l'1-O

Ensenyament ha obert una investigació, encara que els docents acusats neguen que sigui cert

zentauroepp11659593 29 10 2009 sant andreu de la barca los detenidos en la opera171004145301

zentauroepp11659593 29 10 2009 sant andreu de la barca los detenidos en la opera171004145301 / JOSEP GARCIA

3
Es llegeix en minuts

Agents de la Guàrdia Civil destinats a Catalunya han assegurat que els seus fills estan patint assetjament a l'escola arran de les últimes actuacions policials relacionades amb el referèndum de l'1 d'octubre. Un dels punts més calents és Sant Andreu de la Barca, on hi ha la caserna de la Guàrdia Civil més gran de tot Catalunya, però també s'han registrat incidents a centres educatius de Premià de Mar i Olot, entre altres poblacions.

La Conselleria d'Ensenyament ha encarregat als directors dels centres educatius implicats que investiguin el que ha passat i ha posat els serveis jurídics del departament a disposició de qui ho necessiti. De moment, afirma una portaveu de la conselleria que dirigeix Clara Ponsatí, els docents de Sant Andreu de la Barca que s'acusa d'assenyalar els seus alumnes "neguen completament que això sigui cert".

Alguns agents, pares de nens menors d'edat que s'escolaritzen a Sant Andreu, han alertat que després de l'1-O a l'institut Palau es va instar els alumnes a sortir al pati en protesta per la "violència policial", i davant d'això molts dels fills dels efectius de la benemèrita es van sentir pressionats i van secundar la condemna per no quedar-se a classe i ser assenyalats.

L'Associació Espanyola de Guàrdies Civils estudia presentar una querella davant la Fiscalia de Menors

Una estudiant de 15 anys va demanar poder abandonar la classe, després que, segons la seva versió, un professor parlés dilluns sobre la violència policial viscuda el dia anterior. La noia va retreure al docent que estigués fent una generalització i li va recriminar que fos tan injust. 

El coordinador a Catalunya de l'Associació Espanyola de Guàrdies Civils, Bartolomé Barba, ha assegurat en declaracions a diferents mitjans de comunicació que també es va demanar als alumnes que manifestessin, "un per un", la seva opinió respecte al que va passar diumenge durant la votació, i després d'això alguns dels menors "van arribar plorant a casa".

De fet, Barba ha assenyalat que estan estudiant amb advocats la possibilitat de presentar una querella davant la Fiscalia de Menors perquè els tribunals decideixin si s'ha incorregut en un delicte "d'assetjament a menors i fins i tot d'odi".

En altres municipis

També es queixen de problemes similars agents destinats a Premià de Mar (Maresme), on un agent ha explicat que al fill d'un company, estudiant de primària en una escola concertada, dilluns li van dir "fill de puta feixista i assassí" a classe.

Així mateix, ha explicat que a la seva pròpia filla, estudiant de primària, la van increpar el dia 20 de setembre, després de l'entrada de la Guàrdia Civil a diverses conselleries de la Generalitat: "Li van dir que els agents érem uns assassins i uns sicaris".

També en aquesta població, la filla adolescent d'un altre guàrdia no va a classe des de dilluns, ja que quan altres companys li van dir "feixista" i "assassina" va demanar que la recollissin del centre i ara no hi vol tornar "per por".

Aquest agent ha destacat que, després de queixar-se al centre escolar, des de direcció li van assegurar que es prendrien mesures perquè no es repetissin escenes d'aquesta mena, però lamenta que el professorat no és prou "dur" amb aquest tipus d'assetjament.

Un altre cas el detalla un agent d'una població costanera del Baix Empordà, que critica que al col·legi de primària de les seves filles, que és públic, dilluns es van projectar imatges de les càrregues policials que van tenir lloc a diferents locals de votació del territori català i es va fer un minut de silenci per les "víctimes".

El mateix agent precisa que mai abans havien viscut una situació d'aquesta mena i que la relació amb el centre i amb tots els pares és bona, però retreu que se'ls expliqués als nens "que els 'polis' són dolents" perquè la seva filla gran va arribar a casa plorant.

Expulsat a crits de "fatxa"

Notícies relacionades

Més tensa és la situació que ha viscut el fill de 20 anys d'un guàrdia civil que estudia formació professional en un centre privat d'Olot (Garrotxa). Segons ha explicat l'agent, destinat en una altra població gironina, dilluns van fer un debat a classe en què es va exposar que els guàrdies civils eren "assassins i repressors", i quan el noi va dir que el seu pare era Guàrdia Civil i el va defensar el van expulsar de l'aula al crit de "fatxa".

"Nosaltres som d'aquí, parlem català i jo mai he pegat a ningú. Aquesta és casa nostra, però així que pugui demanar el trasllat, ho faré", ha lamentat.