REPTE VIRAL

Detinguts dos administradors de grups de 'Balena Blava' a Rússia

Controlaven els seguidors mitjançant amenaces de mort a ells i a les seves famílies

1
Es llegeix en minuts

La Policia russa va detenir dos administradors dels anomenats "grups de la mort" que inciten adolescents a cometre suïciditipus 'Balena Blava', va informar el Ministeri de l'Interior de Rússia i recull Efe.

Les detencions dels sospitosos es van efectuar a les regions de Moscou i de Khàbarovsk, aquesta última a l'extrem orient del país.

Segons va precisar la portaveu d'Interior, Irina Volk, a Khàbarovsk va ser detinguda una dona a la qual se l'acusa d'enviar missatges als membres d'un grup virtual tancat en què els encomanava tasques nocives per a la salut. Si s'hi negaven, els adolescents rebien amenaces de mort, que també s'estenien als seus familiars. El més conegut era el de la 'Balena Blava' però aviat van sorgir els clons.

Un altre administrador de "grup de la mort", un jove de 21 anys, va ser detingut als afores de Moscou. "Dissenyava per al seu seguidors diverses tasques amb el fi d'exercir pressió psicològica sobre ells", va explicar Volk.

Presó per a inductors al suïcidi

Al juny, el president de Rússia, Vladímir Putin, va promulgar una llei que imposa penes de presó per la inducció al suïcidi als menors d'edat, en un intent de frenar la propagació dels anomenats "grups de la mort" a les xarxes socials.

La norma va elevar la incitació al suïcidi a categoria de delicte greu que es castigarà amb fins a sis anys de presó. La llei es va redactar poc després que el diari opositor 'Nóvaia Gazeta' denunciés en un article que aquests "grups de la mort" virtuals haurien incitat al suïcidi més d'un centenar d'adolescents.

Els crítics de la norma adverteixen que aquesta dona lloc a interpretacions i permet ficar a la presó pràcticament qualsevol per una declaració desafortunada. 

L'any passat va ser detingut a Rússia i condemnat a tres anys de presó per incitar al suïcidi diversos menors d'edat Philip Budeikin, conegut com a Philip Lis al grup de la xarxa social VKontakte, on suposadament reclutava les seves víctimes.

Notícies relacionades

Segons les estadístiques oficials, el 2016 es van suïcidar 720 menors russos.

A Catalunya hi va haver la sospita que diversos menors participaven en el repte de completar 50 missions autodestructives, la majoria noies d'entre 12 i 16 anys.