NOVÈ ANIVERSARI DEL SINISTRE

Afectats per la tragèdia de Spanair demanen que es desclassifiquin documents de l'accident

Els familiars dipositen flors en memòria dels morts en l'accident aeri de Madrid

zentauroepp39748816 accidente170820214935

zentauroepp39748816 accidente170820214935 / J J Guillen

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

L’Associació d’Afectats del Vol JK5022, que es va estavellar a Barajas fa nou anys, ha demanat a l’Administració que es desclassifiquin tots els documents obtinguts per la Comissió d’Investigació d’Accidents i Incidents d’Aviació Civil (Ciaiac) sobre la tragèdia.

Madrid i Las Palmas de Gran Canària han acollit aquest diumenge actes en memòria de les víctimes d’aquest accident, en què 154 persones van perdre la vida i 18 van resultar ferides, quan l’avió de la companyia Spanair que cobria la ruta entre Madrid i Gran Canària es va estavellar a l’efectuar l’enlairament a l’aeroport Adolfo Suárez-Madrid Barajas.

«En aquella documentació, estem segurs que hi ha la veritat del que va passar el 20 d’agost del 2008 a l’aeroport», ha subratllat la presidenta de l’Associació d’Afectats del Vol JK5022, Pilar Vera, que al juny es va entrevistar amb el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, que es va comprometre a entregar aquests documents. Però això encara no ha passat perquè en aquell ministeri «hi ha un nucli de professionals que s’atrinxeren», sense entregar aquesta documentació, opina.

CORREGIR LA NORMATIVA

Vera ha manifestat que està a punt d’aconseguir que tots els partits polítics proposin la creació de dues comissions oficials d’investigació sobre l’accident al Congrés dels Diputats al mes de setembre. En concret, ha reclamat la constitució d’una comissió d’investigació per aclarir les causes de l’accident amb l’objectiu de corregir la normativa d’aviació civil pertinent i una altra comissió de caràcter tècnic per revisar l’informe elaborat per la Ciaiac, al qual, des del seu punt de vista, li «falta independència, rigor i claredat».

Notícies relacionades

«A part de la desgràcia tan gran de perdre 154 persones, hem tingut la mala sort de ser discriminats pel Govern de torn, perquè a Espanya sembla que, depenent amb qui et toqui morir-te, et tracten d’una manera o d’una altra», explica Vera, que espera, abans que es compleixi una dècada de la tragèdia, conèixer les al·legacions dels organismes internacionals sobre el vol JK5022.

Els familiars de les víctimes han dipositat una ofrena de flors al monument en memòria dels passatgers del vol JK5022 situat al Recinte Firal de Madrid. També han col·locat flors a les plaques de bronze amb els noms dels morts, que estan situades al peu d’una olivera als jardins de la Terminal 2.