TORNADA A L'ESCOLA

L'OCU calcula que les famílies gastaran 1.212 euros per fill el curs que ve

Els alumnes de la pública pagaran una mitjana de 841 euros a l'any, davant dels 1.856 de mitjana de la concertada

La despesa dels pares en educació ha augmentat un 20% i la de les administracions ha caigut un 11% des del 2007

L'OCU calcula que les famílies gastaran 1.212 euros per fill el curs que ve
2
Es llegeix en minuts

Les famílies espanyoles gastaran de mitjana per cada fill escolaritzat d’entre tres i 17 anys un total de 1.212 euros durant el pròxim curs 2017-2018, segons càlculs de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU). Els alumnes d’escoles públiques pagaran una mitjana de 841 euros a l’any, mentre que els que vagin a un centre concertat gastaran 1.856 euros, estima l’OCU. Els que es matriculin en un col·legi privat (a Catalunya, al voltant del 15% dels estudiants de primària i secundària) hauran de pagar un total de 4.086 euros.

La diferència no és tan acusada per etapes educatives: la despesa en educació infantil suposa una mitjana de 1.236 euros a l’any per alumne; en primària és de 1.368 euros anuals; en la secundària obligatòria baixa a 1.161, i en batxillerat, a 1.073.

Els pares dels alumnes han augmentat des del 2007 un 19,1% el pressupost per a l’educació dels seus fills, mentre que la inversió de les administracions públiques en aquest àmbit ha caigut un 11,1% en el mateix període, segons recollia  un informe elaborat per l’oenagé Save the Children, amb dades corresponents al curs 2014-2015 a Catalunya. Aquesta tendència, advertia l’entitat, amenaça de trencar l’equitat educativa i perpetuar les desigualtats socials.

MENJADOR I EXTRAESCOLARS

Entre les despeses més rellevants destaca la quota escolar, amb una mitjana de 145 euros. La despesa varia entre els 126 euros d’un centre concertat i els 392 d’un de privat. A la pública, és gratuïta. En aquest cas, els pares sí que solen pagar per les activitats extraescolars, esportives, musicals o d’idiomes, molt habituals entre els alumnes de primària. El seu import mitjà és de 60 euros al mes.

El menjador escolar costa una mitjana de 41 euros mensuals, encara que als centres públics se situa en uns 36. Amb tot, els mesos que no hi ha dies festius (o només n’hi ha un, com passa a l’octubre), a Catalunya, una de les comunitats en què el servei és més car, les famílies poden arribar a pagar gairebé 140 euros de menjador. 

Notícies relacionades

La partida del transport suposa un cost mitjà de 96 euros al mes. Els alumnes d’infantil, que són al voltant del 41%, i els de primària, el 44%, són els que amb més freqüència paguen per transport. En batxillerat, només són un 5 %.

A aquests despeses fixes mensuals s’hi sumen els desemborsaments que es fan una sola vegada en tot el curs, normalment a l’inici, com la matrícula (170 euros, que es disparen en l’educació privada fins als 609) i els uniformes i l’equipació esportiva. En material escolar la mitjana és de 83 euros, però els alumnes d’ESO i batxillerat afronten una despesa més elevada , de gairebé cent euros.