ESTUDI CIENTÍFIC

Un sistema detecta la depressió a través de les fotos d'Instagram

Les persones deprimides fan fotos més blaves, grises i fosques

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

Científics nord-americans han descobert un sistema d'alerta immediata per detectar la depressió a través de les fotos a les xarxes socials, ja que es tornen més blaves, grises i fosques i mostren menys cares.

Aquests investigadors han demostrat que, igual que la gent pot mostrar la seva tristesa a través del llenguatge corporal i el comportament -profunds sospirs, espatlles caigudes-, la depressió també es revela en les imatges de les xarxes socials.

La nova investigació, publicada a la revista 'EPJ Data Science', demostra que els ordinadors, aplicant l'aprenentatge automàtic, poden detectar amb èxit persones deprimides a partir de pistes en les seves fotos d'Instagram. Segons l'estudi, la taxa de detecció de les computadores és un 70% més fiable que la taxa d'èxit del 42% de metges de medicina general que diagnostiquen la depressió en persona.

"El sistema apunta cap a un nou mètode per a la detecció precoç de la depressió i altres malalties mentals emergents -diu Chris Danforth, un professor de la Universitat de Vermont que va codirigir el nou estudi amb Andrew Reece, de la Universitat de Harvard-. Aquest algoritme a vegades pot detectar depressió abans que es faci un diagnòstic clínic".

43.950 fotos de 166 persones

Els científics van demanar a voluntaris, reclutats d'Amazon Mechanical Turk, compartir les seves publicacions a Instagram, així com la seva història de salut mental. Van recollir 43.950 fotos de 166 persones. L'estudi va ser dissenyat de manera que aproximadament la meitat dels participants van informar haver estat clínicament deprimits en els últims tres anys.

Després van analitzar aquestes fotos, utilitzant les idees d'una investigació psicològica ben establerta, sobre les preferències de les persones sobre brillantor, color i ombrejat. "L'anàlisi de píxels de les fotos en el nostre conjunt de dades va revelar que els individus deprimits en la nostra mostra tendien a publicar fotos que eren, en general, més blaves, més fosques i més grises que les publicades per individus sans", escriuen Danforth i Reese en un blog per acompanyar el seu nou estudi.

També van trobar que els individus saludables van triar filtres fr Instagram, com 'Valencia', que van donar a les seves fotos un to més càlid i brillant. Entre les persones deprimides el filtre més popular era 'Inkwell', i feien les fotos en blanc i negre.

"En altres paraules, les persones que tenen depressió tenien més probabilitats d'afavorir un filtre que literalment eliminava tot el color de les imatges que volien compartir", escriuen els científics.

Fotos amb cares

Les cares a les fotos també van resultar una pista per proporcionar senyals sobre la depressió. Els investigadors van trobar que les persones deprimides eren més propenses que les persones sanes a publicar una foto amb cares de persones, però aquestes fotos tenien menys cares de mitjana que les de persones sanes.

"Menys cares poden ser un indicador tangencial que els usuaris deprimits interactuen en entorns més petits", assenyalen Danforth i Reece, i això es correspon amb altres investigacions que vinculen la depressió amb la reducció de la interacció social, o podria ser que les persones deprimides facin molts autoretrats. "Aquesta hipòtesi del 'selfie trist' segueix sense ser provada", puntualitzen.

Notícies relacionades

L'autor pensa que aquesta mena d'aplicació pot ser molt prometedora per ajudar les persones al principi de l'aparició de la malaltia mental, evitar diagnòstics falsos i oferir un nou cribratge de menys cost per als serveis de salut mental, especialment per a aquells que d'una altra manera no tindrien accés a un expert qualificat, com un psiquiatre.

Aquest estudi encara no és una prova diagnòstica, però no per gaire temps -vaticina Danforth-, però és una prova del concepte d'una nova forma d'ajudar la gent".