Anar al contingut

CONTRA LA LLIBERTAT SEXUAL

Una menor denuncia una violació als Sanfermines

Les festes de Pamplona s'han tancat amb dos casos d'agressió sexual i 12 més d'abusos, amb un saldo d'11 detinguts

L'alcalde considera que les dades confirmen que la ciutat és segura, "encara que queda molta feina per fer"

Aitor Ubarretxena

Protesta a Pamplona després de la violació col·lectiva a una jove durant els Sanfermines de l’any passat.

Protesta a Pamplona després de la violació col·lectiva a una jove durant els Sanfermines de l’any passat. / VILLAR LOPEZ

Una menor de 15 anys ha denunciat haver sigut violada al barri de la Milagrosa de Pamplona l’últim dia dels Sanfermines. L’Ajuntament de Pamplona va confirmar ahir l’agressió sexual, encara que no va facilitar més dades al respecte per no interferir amb la investigació policial i per garantir la protecció de la privacitat de la víctima.

En el balanç de les festes que es van acabar divendres, l’alcalde, Joseba Asiron, i el regidor encarregat de Seguretat, Aritz Romeo, van afirmar que aquest any s’han presentat dues denúncies per agressió sexual davant les cinc de l’any passat i 12 més per abús sexual, una menys que el 2016. Aquest era precisament un dels objectius, que cap atac sexista quedés sense resposta.

DETENCIONS / Per aquests fets, 11 persones han sigut detingudes, una dada que l’alcalde va voler destacar perquè suposa que «en el 79% dels casos s’ha localitzat el responsable». A més, uns quants ja han passat comptes davant la justícia per la fórmula de judicis ràpids. Un jove que havia fet tocaments ha sigut condemnat a vuit mesos de presó i 750 euros d’indemnització a la víctima; i un altre, pel mateix motiu, a 2.880 euros de multa i 500 euros de compensació.

Amb aquestes dades, i tot i la presumpta violació registrada en les últimes hores, els responsables municipals van considerar que s’ha demostrat que els Sanfermines són, com a mínim, «una de les festes més segures de tot l’Estat».

Prova de l’esforç realitzat ha sigut el dispositiu de seguretat, en què han participat 3.500 agents de la Policia Municipal, Policia Foral, Policia Nacional i Guàrdia Civil. De la mateixa manera, es van instal·lar més càmeres de seguretat d’alta definició en punts sensibles, i es va reforçar la vigilància amb la presència de 500 agents de paisà, amb la missió principal d’impedir qualsevol intent d’agressió.

Aquesta edició pretenia suposar un punt d’inflexió pel que fa als atacs contra la llibertat sexual que, lamentablement, s’anaven incrementant any rere any, fins a consolidar una perillosíssima imatge de ciutat sense llei. Sens dubte, la violació múltiple registrada el 2016 va disparar totes les alertes, encara que la sensació d’impunitat amb què se succeïen les agressions sexuals, juntament amb altres tipus de delictes, ja eren motiu de preocupació des de feia anys.

Des de les institucions, amb el suport de les penyes i de diverses associacions socials, es van llançar aquest any diverses campanyes de sensibilització, alhora que es va animar les dones a denunciar qualsevol atac, i tota la societat a estar atenta per evitar-los. L’alcalde va considerar «molt positiu» l’avanç aconseguit per «consolidar Pamplona com a ciutat referent en la lluita contra les agressions sexistes».

En tot cas, com afirma el mateix alcalde, «encara queda molta feina per fer». S’han tornat a repetir les imatges de dones pujades a les espatlles contra la seva voluntat, mentre eren grapejades per desconeguts. També s’han incautat més de 200 xapes amb missatges ofensius contra les dones, com «Chupa y calla» o «Bonitas piernas, ¿a qué hora abren?», que s’estaven venent en una parada al carrer.

MOBILITZACIÓ CIUTADANA / La societat també ha pres un paper actiu i, igual que en els últims anys, s’han celebrat concentracions contra les agressions, aquesta vegada especialment multitudinàries. La consciència social sobre els abusos s’ha plasmat en el rebuig generalitzat als tocaments, que fins fa uns anys eren tolerats com un fet inevitable en aglomeracions festives.

Per confirmar que el canvi d’actitud és palpable al carrer, milers de persones es van manifestar dijous a Pamplona amb l’objectiu de deixar clar que la ciutadania està disposada a «fer front» als atacs sexistes. Les mateixes penyes dels Sanfermines es van sumar a la mobilització.